Principală  —  IMPORTANTE   —   Fracțiunea PAS va face un…

Fracțiunea PAS va face un denunț la PG privind contrabanda cu țigarete: „Dodon face bani din acest trafic, bani pe care ulterior să-i folosească în campania electorală”. Reacția președinției

Fracțiunea parlamentară Partidul Acțiune și Solidaritate anunță că pentru prima dată în istoria R. Moldova pentru a primi asistența Uniunii Europene este inclusă o nouă condiționalitate care ține de combaterea contrabandei. Despre acest lucru au anunțat în cadrul unei conferințe de presă președintel fracțiunii PAS Igor Grosu și Rosian Vasiloi – șef al Poliției de Frontieră în Guvernul Maia Sandu.

În acest sens, parlamentarul a declarat că, în calitate de membru a Comisiei de securitate și ordine publică, va cere audieri în cadrul comisiei a instituțiilor statului responsabile de contracararea acestui fenomen și, totodată, va face un denunț la Procuratura Generala oferindu-le toate aceste date.

„Schemele cu contrabandă au revenit în forță din ianuarie prin eliberarea licențelor pentru două companii din Transnistria, prin acoperirea politică a guvernării lui Dodon. Dodon face bani din acest trafic, bani pe care ulterior să-i folosească în campania electorală, bani pe care acum îi folosește pentru pomeni  electorale. Cinismul lui Dodon, în iunie, pe timp de pandemie, atunci când toți trebuiau să se preocupe, în special pe cei de la guvernare, de gestionarea situației, ei se ocupau cu contrabanda de țigări.

Performanța negativă și rușinoasă a lui Dodon este că Moldova, din vina lor, a reușit să capete această condiționalitate în raport cu partenerii de dezvoltare. O condiție care spune foarte simplu – Încetați contrabanda cu țigări!”
, a precizat Igor Grosu.

În context, Rosian Vasiloi a prezentat cifre care demonstrează că în perioada ianuarie-mai 2020, autoritățile din România au reținut – 2.322.005 țigarete în valoare de peste 7 milioane de lei. Și asta în județele de la frontieră cu Republica Moldova – Botoșani, Iași, Vaslui și Galați.

„Statistica autorităților din Moldova arată că timp de șase luni- au fost reținute 402.760 țigarete (total 9 cazuri) și anume – în punctele de trecere a frontierei de stat cu România (7 cazuri), un caz a fost în interiorul țării și unul pe Aeroportul Internațional Chișinău (500 pachete). La frontiera verde nu a fost constatat niciun caz de contrabandă cu țigarete. Aici trebuie de adăugat că 3 cazuri au avut loc în ianuarie, 5 cazuri în februarie și un caz în mai. Niciun caz nu avem în lunile martie-aprilie.

Pe când, în primele 6 luni ale anului 2020, autoritățile din România prezintă informații precum că au reținut, 5.319.856 țigarete în valoare de 14 mln lei MD. De asemenea, datele prezentate de colegii din România mai arată că doar în luna iunie, de autoritățile române au fost reținute puțin peste 3 mln. de țigarete
„, susține Vasiloi.

Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Carmena Sterpu, ne-a comunicat că:

„Există speculații într-atât de fanteziste și aberante, propagate de politicienii de opoziție, mai ales în ajunul alegerilor, încât trezesc oripilare. Scutiți-ne, vă rog, să comentăm toate inepțiile și acțiunile isterice ale opoziției, care anterior, din 2009, ani de zile a guvernat agramat și iresponsabil această țară”.