Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (FOTOREPORTAJ) Comerț cu mărțișoare la…

(FOTOREPORTAJ) Comerț cu mărțișoare la -8 grade Celsius

În prima zi a lunii martie, mai mulți locuitori din Strășeni, Ialoveni, Călărași sau Chișinău au venit în centrul capitalei, în pofida temperaturilor reci, pentru a vinde mărțisoare, considerate simbolul primăverii. În timp ce unii vânzători spun că businessul cu mărțișoare reprezintă o modalitate de a mai câștiga niște bani, alții susțin că o fac din dragoste și este singura slujbă pe care o au. În schimb, toți mărturisesc că valoarea unui mărțișor este mult mai mare decât prețul pe care îl cer: frig, răceală, nopți nedormite și puține parale în schimb. 

Victoria și Vitalie Parlui sunt lectori superiori la Academia de Arte din Chișinău. Ne mărturisesc că mânuiesc arta ceramicii deja de peste 15 ani, iar în fiecare an la mijlocul lunii februarie caută un loc, obțin autorizație și vând mărțișoare combinate cu figuri din ceramică. Victoria ne mai spune că în anii precedenți erau mai mulți cumpărători: „Cred că sunt din ce în ce mai puțini locuitori în Chișinău. Anii trecuți nu puteai trece pe aici, așa de mulți oameni erau”.

Victoria Parlui: „Înghețăm, da ce să facem?”
Vitalie Parlui: „Mărțișoarele nu-s un hobby, e supraviețuire, iaca de la mijloc de februarie stăm și înghețăm”

Elena Titei este pensionară, iar comerțul cu lucruri împletite manual îi acoperă o parte din cheltuieli
Grigore a venit tocmai din Călărași și deși vinde un buchet de mâțișori cu 10 lei, spune că nu prea a avut cumpărători
Moș Ion ne zice că fiica sa face mărțișoare, iar el o ajută cu vânzarea. „Astăzi, au fost puțini cumpărători, dar deam am înghețat bocnă”