Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto] Pentru prima dată în…

[Foto] Pentru prima dată în Moldova: trei femei rome devin consilieri locali

Pentru prima dată, femeile rome sărbătoresc o victorie dublă în istoria R. Moldova. La alegerile locale din 14 iunie 2015 au fost alese în cadrul consiliilor locale trei femei din comunitatea romilor. Este vorba de Laura Bosnea din oraşul Râşcani, Varvara Duminica din satul Chetrosu, Drochia şi Eugenia Galaţan din oraşul Floreşti.

Varvara Duminica spune că nu a fost greu să ajungă în consiliu, deoarece oamenii din localitate o cunoșteau ca fiind o femeie activă. Obiectivul principal este acela de a integra comunitatea romă în societate și de a ajuta tinerii să crească pe plan profesional. Stereotipurile există, dar acest pas important arată că, totuși, majoritatea îi acceptă și sunt dispuși la un dialog și la o colaborare.

Plină de entuziasm și optimistă, studentă la drept, Laura Bosnea a povestit că aceasta este, cu desăvârșire cea mai importantă realizare din viața ei. „Vin dintr-o familie mixtă, dar simt sângele rom. Până acum am încercat să-i ajut prin activitatea mea de mediator comunitar, dar sper că prin funcția de consilier local voi putea face și mai mult. Copii de etnie romă trebuie să aibă dreptul la educație și mă doare când văd că se găsesc bani pentru tot, dar când vine vorba de un drum, rechizite, iluminat pentru romi, bani nu-s. Visul meu este să deschid un centru comunitar în Râșcani, astfel încât să văd copii romi spălați, îngrijiți și educați. Atunci voi fi cu adevărat fericită!”, ne-a spus tânăra.

Claude Cahn, Consilier ONU în drepturile omului, a menționat că această victorie este un rezultat pozitiv pentru toți, dar mai este mult de lucru la capitolul discriminare și distrugerea barierelor între comunitatea romă și ceilalți cetățeni ai R. Moldova. „Aceste femei au nevoie, în primul rând de susținere”, a adăugat reprezentantul ONU.

Celebrarea alegerii a celor trei femei rome în consiliile locale a avut loc la data de 3 iulie, la centrul de conferințe SUMMIT, unde femei și fete din comunitatea romă au avut parte de câteva training-uri de instruire și prezentarea unor proiecte educaționale.