Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Fosta ministră a Sănătății în…

Fosta ministră a Sănătății în Guvernul Chicu susține că COVID-19 nu vă dispărea nici până în 2023: „Purtarea măștilor și păstrarea distanței vor trebui, în continuare, să fie respectate”

Pandemia de Covid-19 va exista și peste doi ani, iar situația privind situația pandemică s-ar putea ameliora atunci când 70 la sută din populația R. Moldova va fi imunizată împotriva noului coronavirus. Declarațiile au fost făcute de către Viorica Dumbrăveanu, fosta ministră a Sănătății în Guvernul condus de Ion Chicu, în cadrul emisiunii Puterea a patra de la N4.

În context, fosta ministră a Sănătății susține că, chiar și în condițiile în care majoritatea cetățenilor vor fi vaccinați anti-COVID, măsurile de sănătate publică, cum ar fi purtarea măștilor de protecție și păstrarea distanței fizice vor trebui respectate în continuare.

„Din explicațiile care vin de la specialiști, atunci când realizăm vaccinarea a 70% din populația R. Moldova putem cu adevărat să sperăm și, de fapt, există o fundamentare care vine din partea specialiștilor că atunci nu vom mai avea această luptă continuă cu COVID-19, dar aici iarăși vreau să revin la ceea ce a spus Organizația Mondială a Sănătății nu trebuie să ne lamentăm, COVID va exista și în anul 2022 și în anul 2023 și respectiv procesul de vaccinare va continua. Măsurile de sănătate publică vor trebui să fie respectate. Sperăm foarte mult, cel puțin, să scăpăm de aceste interdicții și de acele limitări care sunt, inclusiv cu referire la persoanele fizice.

Există un scenariu optimist pentru atunci când va exista o vaccinare masivă, dar oricum aceasta nu exclude, sunt recomandările tuturor specialiștilor, purtarea măștilor, distanța fizică. Vor exista libertăți sub alte aspecte, dar oricum vom respecta măsurile de sănătate publică”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

La 23 decembrie 2020, Guvernul condus de Ion Chicu și-a dat demisia. Chicu a declarat că a luat decizia după ce s-a consultat cu președintele de atunci Igor Dodon și președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

La 24 decembrie 2020, Ion Chicu a anunțat că de la 1 ianuarie 2021 în demisie pleacă și ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, dar și ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi, iar restul șefilor ministerelor vor continua activitatea mai departe.

Primul caz de COVID-19 a fost confirmat în R. Moldova la 7 martie 2020.

De la deputul pandemiei, în țara noastră au fost confirmate 247 391 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova.