Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Examenul pentru obținerea permisului de…

Examenul pentru obținerea permisului de conducere: noi prevederi, începând cu 1 aprilie

Foto: playtech.ro

Începând cu 1 aprilie 2019 admiterea candidaților la probele examenului pentru obținerea permisului de conducere, teoretică sau practică, se va efectua doar în baza programării prealabile. Totodată, pentru a spori capacitatea de examinare a subdiviziunilor teritoriale competente, Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că a mărit numărul sesiunilor la ambele probe, dar și a persoanelor care pot fi examinate într-o zi. A fost majorat și numărul de locuri pentru programarea la urgență.

Programarea la proba teoretică se acceptă după finalizarea cursului de școlarizare în școlile de profil, iar la proba practică după ce candidatul a obținut calificativul admis la testul teoretic.

Candidații pot beneficia de Serviciul „Programare prealabilă la examenul de obţinere a permisului de conducere” direct la subdiviziunea teritorială, accesând pagina web a Agenției www.asp.gov.md, telefonic la numerele de contact afișate în compartimentul „Informații utile/subdiviziuni teritoriale” sau prin intermediul Call centrului la numărul de telefon 14909. Programarea este deschisă pe un termen de trei luni. Înregistrarea va fi anulată în cazul neprezentării la data și ora stabilită, fiind necesară o nouă programare în acest sens.

Exclusiv online se vor face doar programările la urgență pentru probele teoretică și practică la examen în cadrul Secției calificare a conducătorilor auto mun. Chișinău. În restul subdiviziunilor teritoriale competente, candidații se pot programa telefonic sau direct la oficiu. Perioada maximă de programare urgentă la examen nu poate depăşi trei zile lucrătoare, începând cu ziua ulterioară adresării.

Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la „Regulamentul cu privire la permisul de conducere, organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi condiţiile de admitere la traficul rutier” rezultatul admis la proba teoretică este valabil timp de un an.

Anterior, programarea online pe site-ul ASP era singura posibilitate de a te înscrie la examenul pentru obținerea permisului de conducere.
După ce pe rețelele de socializare mai multe persoane s-au plâns că nu reușesc să se programeze online la proba practică pentru obținerea permisului de conducere, Ziarul de Gardă a făcut la începutul lunii martie, un experiment pentru a verifica cât de accesibilă este platforma online pentru programare. Prin simpla accesare a site-ului programari.registru.md/ am constatat că până la sfârșitul anului 2019 nu exista nici o dată disponibilă pentru programarea simplă. Nici pentru programarea urgentă nu erau disponibile zile de examene, în condițiile în care pentru acest serviciu, doritorii trebuie să achite o taxă de 300 lei.

Programarea online, probă de netrecut pentru doritorii de a obține permis de conducere