Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Episcopul Marchel a fost găsit…

Episcopul Marchel a fost găsit vinovat de răspândirea declarațiilor false

Pe 19 februarie, Curtea de Apel Bălți a respins apelul Episcopului de Bălți și Fălești Marchel, prin care acesta a cerut anularea hotărârii Judecătoriei Bălți din 9 iunie 2014.

Prin hotărârea luată în luna iunie, Judecătoria Bălți a recunoscut declarațiile Episcopului ca fiind discurs de ură și incitare la discriminare a persoanelor cu orientare homosexuală. Declarația a fost recunoscută ca fiind falsă, aducând prejudiciu onoarei și demnității persoanelor cu orientare homosexuală. Episcopul Marchel a fost obligat să aducă scuze publice, în următoarea formă: „Este falsă declarația mea precum 92 % din persoanele homosexuale sunt purtători sau bolnavi de SIDA. Cer scuze de la persoanele homosexuale pentru această declarație falsă”.

Episcopul Marchel trebuie să achite Centrului de Informații GENDERDOC-M suma de 10 000 lei cu titlul de prejudiciu moral și circa 20 000 lei pentru cheltuielile de judecată.

Reamintim că la data de 30 septembrie 2012, Episcopul de Bălți și Fălești a declarat pentru un canal de televiziune următoarele: „Legea de egalitatea a şanselor care a deschis larg poarta pentru, aşi zice eu, creându-le în sensul acesta condiţii de Edem, un rai pentru homosexuali, să-i mai stopeze un pic să nu li se permită chiar să se angajeze în câmpul de lucru în instituţiile educaţionale, în instituţiile de ocrotire a sănătăţii şi instituţiile de alimentare publică. Închipuiţi-vă că un homosexual, 92 la sută din numărul cărora sunt purtători de ВИЧ de SIDĂ sunt bolnavi de SIDĂ se angajează la o staţie de transfuzie a sângelui, aceasta este o catastrofă.”.

Alexei Marcicov, președintele GENDERDOC-M, după ședința de judecată a declarat: „Sperăm că decizia Curții de Apel va fi un precedent pentru cei care își folosesc statutul și impunitatea presupusă și se va înțelege că acum în statul nostru domină supremația legii.”