Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Echipa de salvatori moldoveni plecată…

Echipa de salvatori moldoveni plecată în Turcia și-a încheiat misiunea

Misiunea internațională a salvatorilor moldoveni în Turcia s-a încheiat în seara zilei de miercuri, 15 februarie. Astfel, potrivit Ministerul Afacerilor Interne (MAI), echipa de intervenție la dezastre a țării noastre, formată din 55 de salvatori, dotată cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și cu 2 câini de căutare, a început deplasarea pe cale terestră spre R. Moldova. Aceasta urmează să ajungă în țară la sfârșitul săptămânii, pe 18 februarie.

„Autoritățile turcești le-au mulțumit salvatorilor moldoveni pentru curajul, devotamentul și sacrificiul depus în activitățile de căutare – salvare pe parcursul a 7 zile de misiune continuă”, se menționează într-un comunicat al MAI.

Pe parcursul realizării misiunii internaționale, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au reușit să salveze un băiat în vârstă de 3 ani de sub ruinele unui bloc de locuit, unde se afla de mai mult de 4 zile. Tot specialiștii moldoveni, fiind în grupuri mixte cu salvatorii din Ungaria, Mexic, Olanda și Turcia, au efectuat lucrări de evaluare a clădirilor și recuperare a cadavrelor.

Echipa de căutare și salvare urbană din R. Moldova a pornit în misiunea internațională pentru ajutorarea poporului turc pe data de 6 februarie. Activitatea acestora a fost complet autonomă, utilizând un modul specializat de căutare – salvare urbană de sub dărâmături, menționează IGSU.

Turcia și Siria au fost zguduite de două cutremure devastatoare pe 6 februarie, care au provocat moartea a peste 41 000 de persoane și a lăsat milioane de oameni care au nevoie de ajutor umanitar.