Principală  —  IMPORTANTE   —   Două dimineți ale „independenței”. Acum…

Două dimineți ale „independenței”. Acum un an în PMAN: „Cetățeni, părăsiți monumentul! Poliția va aplica forța!”

Dacă acum un an, pe 27 august 2018, erau ridicați cu forța de oamenii legii din fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, astăzi, 27 august 2019, se regăsesc în lista primilor oameni în stat.

În dimineața zilei de 27 august 2018, poliția a evacuat cu forța zeci de persoane de lângă monumentul Ștefan cel Mare, pentru a elibera locul ca cei câțiva politicieni de top (președintele Igor Dodon, prim-ministrul Pavel Filip și prșeedintele Parlamentului Andrian Candu), să depună flori și să își facă poze lângă acest monument. Poliția a intrat în forță între orele 6 și 7 dimineața, iar printre persoanele ridicate se numără liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, astăzi, prim-ministră a R. Moldova și, respectiv, ministru de Interne.

Fosta guvernare PDM și președintele Igor Dodon a depus flori baricadați după coloane de carabinieri și polițiști. Oficialii au sărbătorit independența însoțiți de bodyaguarzi și pe fundalul strigătelor cetățenilor, care scandau în cor „Hoții!” și „Rușine”.

În acest an, numărul polițiștilor este semnificativ mai mic, dar oficialii, la fel sunt păziți de către bodygyarzi.

O acțiune de protest a avut loc și în dimineața zilei de astăzi, 27 august 2019. Membrii mișcării OccupyGuguță au ieșit în fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a spune că vor dezoligarhizare, dar una adevărată și a solicita posibilitatea pentru fiecare cetățean de a putea protesta, fără a fi evacuat.