Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un absolvent al FSB,…

DOC Un absolvent al FSB, propus la funcția de director adjunct al CNA. Explicațiile acestuia și declarațiile unui reprezentant al Comisiei juridice, numiri și imunități

Sursa foto: parlament.md

Ofițerul de carieră Alexandru Savca, propus la funcția de director adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), este absolvent al Academiei Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), potrivit datelor incluse în CV-ul său.

În contextul în care în spațiul public au apărut anumite discuții în legătură cu această candidatură, Ziarul de Gardă a discutat cu o vicepreședintă a Comisiei juridice, numiri și imunități și a cerut explicații de la Alexandru Savca.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, ofițier de carieră, din anul 2016 și până în prezent, Alexandru Savca a activat la CNA în calitate de ofițer superior de investigații pe cazuri excepționale și de șef de direcție. Anterior, acesta a fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). În perioada 2000-2005, conform CV-ului său, Savca a fost licențiat la Academia FSB. În anii 2019-2020, el a devenit magistru în drept penal.

Sursa doc: Parlamentul R. Moldova

Potrivit legislației, în exercitarea atribuțiilor sale, directorul CNA este asistat de doi adjuncți, numiți în funcţie de Parlament, la propunerea șefului instituției. Pentru a fi desemnat în funcţie, candidatul trebuie să întrunească mai multe criterii, printre care să deţină cetăţenia R. Moldova și să se bucure de o reputaţie ireproşabilă. Candidatura lui Alexandru Savca a fost propusă de directorul CNA, Alexandr Pînzari.

Solicitată de ZdG, Veronica Roșca, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că Alexandru Savca a fost verificat riguros de către SIS și că toate avizele necesare din partea unor instituții de stat „au venit în termen și sunt conforme”.

„Potrivit procedurii, Comisia juridică, numiri și imunități este cea care întocmește raportul la proiectul de hotărâre al Parlamentului (…). Comisia a solicitat de la toate autoritățile (SIS, CNA și ANI) avizele necesare. Ele au venit în termen și sunt conforme. Înțeleg că de către SIS a fost verificat minuțios (…). Noi în cadrul Comisiei am întrebat această nuanță, de ce studiile au fost efectuate în instituția respectivă. Odată ce a fost aviz pozitiv din partea SIS, a fost verificat, monitorizat o lungă perioadă de timp, noi nu am avut de ce să punem la îndoială verificarea SIS. Noi nu avem nici competență și nici pârghii în acest sens (…). Nici nu am intrat în discuții până nu am primit toate avizele necesare (…)”, a precizat Veronica Roșca.

Într-un comentariu pentru ZdG, Alexandru Savca a explicat că în anul 2000 a fost trimis de SIS la „studii de perfecționare în Federația Rusă”.

„După absolvirea liceului din orașul Edineț, am fost încadrat în cadrul Serviciului de Informații și Securitate. Așa era procedura de selecție în SIS. Ulterior, după ce am fost angajat, Serviciul de Informații și Securitate, la discreția conducerii de atunci, m-a trimis la studii de perfecționare în Federația Rusă, la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Eu eram angajat al SIS când făceam acolo studii (…). Tot în acea perioadă, o parte din băieți s-au dus la Moscova, o parte la București. Asta n-a depins de noi (…). Cinci ani am studiat acolo, după care am terminat și am revenit la Serviciul de Informații și Securitate și mi-am continuat activitatea. Nu cred că ar putea afecta cumva imaginea Centrului Național Anticorupție, deoarece sunt un patriot al țării (…)”, a declarat el.

Deși unele surse susțin că Savca ar putea deține și cetățenia rusă, candidatul la funcția de director adjunct al CNA a spus că „sunt cetățean al R. Moldova și asta vă spun cu certitudine. Tot ce fac, fac în interesul R. Moldova”.

Expertul în politică și alegeri, securitate, justiție și drept în cadrul Asociației WatchDog, Andrei Curăraru, este de părere că afilierea cu o instituție de securitate din Federația Rusă cere o filtrare mai riguroasă a candidatului, însă „activitatea sa destul de îndelungată în cadrul CNA și SIS ar trebui să fie o garanție suplimentară că dumnealui și-a asumat valorile R. Moldova”.

„(…) O filtrare mai riguroasă inclusiv în baza altor situații legate de activitatea lui în cadrul SIS, posibilitatea de a asigura integritatea și accesul la informații sensibile pe care le va avea în calitate de angajat al CNA-ului și în special în funcție de conducere (…).

În același timp trebuie să înțelegem că există o serie de funcționari publici, inclusiv ofițeri în diferite instituții ale statului care, la momentul respectiv, datorită vârstei sau a posibilității de angajare, au absolvit aceste instituții și nu putem să creăm o asemenea ilustrație în legătură cu aceasta. Or, activitatea sa destul de îndelungată în cadrul CNA și SIS ar trebui să fie o garanție suplimentară că dumnealui și-a asumat valorile R. Moldova și nu continuă să fie cumva afiliat cu Federația Rusă. Cred că această problemă trebuie ridicată în cadrul comisiilor, inclusiv în plenul Parlamentului pentru a vedea care sunt garanțiile și care este poziția Serviciului de Informații și Securitate, a Autorității Naționale de Integritate și a altor instituții responsabile”, a declarat el.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale a lui Savca, în 2022 a obținut venituri salariale în valoare de 343 502 de lei de la CNA, 76 722 de lei sub formă de indemnizație lunară pentru creșterea copilului și 9500 de euro în urma unui eveniment de familie (cumetrie). Familia Savca a mai ridicat anul trecut o alocație (pentru copilul minor, n.red.) în valoare de 8000 de RON de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială din România și deține un apartament de 81.7 metri pătrați care ar valora 640 000 de lei, dar și două autoturisme: Toyota Avalon și Toyota Rav-4.