Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ În ce condiții ar…

DOC În ce condiții ar putea oferi Rusia un credit de 500 de milioane de dolari. Răspunsul ministrului Finanțelor

Ion Chicu/Facebook

După prima sa vizită oficială în Federația Rusă, prim-ministrul Ion Chicu anunța despre „obținerea” unui credit de circa 500 milioane de dolari pentru proiecte investiționale. Informații despre condițiile acestui împrumut nu erau comunicate, iar ulterior, Igor Dodon declara că acest credit ar fi, de fapt, de 300 milioane de dolari, iar Rusia ne va acorda acești bani în condiții similare celor pe care R. Moldova le are cu partenerii săi precum BERD și BEI. Deși au trecut două luni de la „obținerea creditului”, Guvernul nu poate oferi încă detalii concrete despre condițiile împrumutului.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a expediat o solicitare către Guvern, în care a cerut precizări la următoarele aspecte cu privire la credit:

  • dacă acest împrumut a fost o solicitare a părții moldovenești, sau a fost o propunere a rușilor;
  • care este rata dobânzii, inclusiv alte comisioane pentru acordarea și deservirea împrumutului;
  • în ce valută va fi oferit împrumutul;
  • lista proiectelor planificate pentru finanțare și modul în care acestea au fost identificate;
  • dacă acest împrumut este ajutor condiționat, sau nu.

Într-un răspuns la solicitare, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, menționează că, despre condițiile financiare ale acestei linii de credit s-a discutat să fie „comparabile cu împrumuturile de stat accestate în prezent de Guvernul R. Moldova de la alți creditori bilaterali și multilaterali”.

Ministrul nu a precizat însă dacă acest împrumut a fost solicitarea părții moldovenești, în ce valută va fi oferit creditul, dar nici care sunt proiectele planificate pentru finanțare. Totodată, Pușcuța a precizat că „ministerele finanțelor a celor două părți urmează să discute asupra condițiilor de acordare a acestui împrumut, care va fi angajat doar dacă va fi convenabil pentru R. Moldova”.

După recepționarea răspunsului, deputatul Alaiba a scris pe blogul său că reiese că acest credit a fost solicitare a părții moldovenești și deduce că Guvernul nu deține încă informații despre proiectele ce urmează a fi finanțate.

Împrumutul nu va fi unul condiționat. Cel puțin, Guvernul nu se așteaptă ca asta să fie cazul, altfel menționau asta. Noi nu am accesat împrumuturi condiționate de ceva timp, pentru că ele sunt scumpe. „Împrumutul condiționat” ar însemna că doar companii rusești vor avea dreptul să presteze serviciile de construcție. În acest caz, riscul de corupție și de lucrări efectuate necalitativ, ar fi unul imens. Dacă împrumutul este unul condiționat, există probabilitatea că Dodon prin acest împrumut pur și simplu va dezvolta încă o afacere pentru Chaika (sau cineva ca el), care va veni să execute lucrări proaste câștigate netransparent. Amintiți-vă de lucrările efectuate la Sochi cu ocazia olimpiadei”, a scris deputatul Dumitru Alaiba.

Anterior, analistul politic Ion Tăbârță, declara pentru Ziarul de Gardă că acest credit „obținut” de R.Moldova a apărut în condiții netransparente.

„Nu, nu va da Rusia bani R. Moldova, cel puţin nu va da pentru dezvoltare. Acest credit a apărut în condiții total netransparente, cu evident substrat politic. Mai degrabă, acest credit ține de inspirarea unor campanii propagandistice că, uite, nu e neapărat să avem nevoie de UE, de banii de acolo, că putem găsi bani şi în Rusia… Rusia însăşi are probleme mari cu banii, nu tocmai să mai dea şi R. Moldova. Dar dacă şi va da, aceşti bani vor fi folosiţi în proiecte culturale, ceva legat de limba rusă, Casa Puşkin şi altele. Nu-i exclus să investească şi în economie, dar în anumite obiective strategice, ca să aibă zone de control: port, aeroport, acces la Dunăre, în Sudul Basarabiei. În actualul context politic, cred eu, se pregătește informațional o reorientare geopolitică a R. Moldova de la Vest la Est”, menționat Ion Tăbârță.