Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Fracțiunea PAS cere anularea…

DOC Fracțiunea PAS cere anularea ordinului MECC, prin care s-a aprobat componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice

Fracțiunea PAS denunță acțiunile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care a emis Ordinul de aprobare a noii componențe nominale a Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Deputata PAS Veronica Roșca a anunțat astăzi, 14 ianuarie, despre înaintarea unui demers în adresa Prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, cu solicitarea de a acționa în vederea anulării  Ordinului MECC nr. 18 din 13.01.2021 prin care s-a aprobat componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. 

„Ordinul în cauză  este nul, în condiția în care contravine Hotărârii Guvernului nr.73/2014, fiind pasibil de a fi anulat inclusiv prin intermediul procedurii contenciosului administrativ și aduce atingere securității raporturilor juridice. Prin prisma stipulărilor legale  am solicitat aplicarea mecanismului reglementat de art.7 lit.g) al Legii nr.136/2017 cu privire la Guvern, adică suspendarea, abrogarea sau anularea ordinului aprobat în mod ilegalˮ, a menționat deputata.

Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării are o nouă componență. Potrivit unei hotărâri de Guvern aprobată la 22 decembrie numărul membrilor care fac parte din Consiliu a fost modificată de la 14(cum era anterior) la 13 persoane. Decizia privind modificarea noii componență a fost luată astăzi, 13 ianuarie.

Totodată, componența anterioară a CNMI are mandat pentru trei ani și a fost numită în iulie 2019. În noul proiect al hotarării de Guvern nu se menționează nimic despre faptul că odată cu adoptarea noii modificări se demit membrii numiți anterior.

CNMI este un organ de specialitate, care reprezintă autoritatea ştiinţifico-metodică în domeniul protejării de stat a monumentelor istorice şi funcţionează pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.