Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fostul director al APP…

DOC Fostul director al APP Vladimir Baldovici, constatat cu conflict de interese. ANI: a avizat pozitiv un proiect de hotărâre al Guvernului în care figura indirect firma acestuia

Foto: app.gov.md

Vladimir Baldovici, fostul director general al Agenției Proprietății Publice (APP), a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu conflict de interese. Potrivit Autorității, în anul 2018, Cancelaria de Stat a transmis către APP un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la transmiterea unui teren, care se referea la transmiterea, cu titlu gratuit, din gestiunea Procuraturii Generale (PG) în gestiunea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului R. Moldova a terenului proprietate publică a statului, domeniul privat, situat în centrul capitalei. Vladimir Baldovici, în calitate de director general, a avizat prin semnătură acest proiect de hotărâre.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a identificat ca la semnarea avizului fostul director al APP a avut anumite interese personale, deoarece viza în mod indirect un SRL, unde împreună cu soția dețineau calitatea de asociați.

„În anul 2013, acest SRL obține dreptul de servitute asupra unui teren proprietate publică din centrul capitalei, în baza unui contract încheiat cu Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului. Potrivit documentelor acumulate, subiectul ajunge să fie asociat în cadrul acestui SRL în anul 2015, iar soția în anul 2017, cu câte 50%  cotă parte din firmă.  După ce au obținut dreptul asupra terenului, acest SRL a amenajat o parcare auto îngrădită, dotată cu sisteme de supraveghere video, asigurată cu pază și limitarea accesului și a parcării altor automobile pe acest teren, pentru care a suportat toate cheltuielile”, precizează ANI.

În anul 2018, când accede în funcția de director general al APP, Baldovici obține și calitatea de subiect al declarării.

Potrivit ANI, în proiectul de hotărâre al Guvernului era vizat în mod indirect o parte din terenul utilizat de SRL. Respectiv, în momentul când proiectul a ajuns pe masa fostului director al APP, susțin reprezentanții Autorității, acesta ar fi trebuit să se abțină de la examinarea și avizarea documentului, iar în termen de 3 zile să declare interesul personal rezultat din calitatea sa de asociați în firma respectivă.

ANI susține că i-a solicitat punctul de vedere, însă fostul director al APP nu și l-a prezentat.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, acesta riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie inclus și în Registrul Interdicțiilor.

Conform prevederilor legale, ANI nu este în drept să solicite instanței de judecată constatarea nulității absolute a actului normativ adoptat.

Pe 18 octombrie 2018, Ziarul de Gardă a scris că sediul Procuraturii Generale a fost construită de o companie afiliată lui Oleg Voronin pentru suma de 22,8 milioane de lei. În procesul de atribuire a clădirii și a terenului aferent către Procuratura Generală, autoritățile au fost acuzate că ar fi exercitat presiuni asupra unor agenți economici pentru ca aceștia să renunțe la dreptul de proprietate asupra unor spații din acel imobil.

Totodată, deși inițial, Guvernul i-a atribuit Procuraturii Generale și terenul din spatele clădirii unde erau amplasate parcările Partidului Democrat din Moldova și ale unui centru de oficii, gestionat de compania fostului șef al Agenției Proprietății Publice Vladimir Baldovici ulterior, a revenit asupra deciziei, oferind drept de servitute asupra terenului companiei funcționarului, implicat, prin intermediul instituției pe care a condus-o, și în negocierile din jurul sediului Procuraturii.

Detalii aici: VIDEO, DOC/ Tranzacțiile din jurul viitorului sediu al Procuraturii Generale