Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Averea cu care vin…

DOC Averea cu care vin în Guvernul Recean cei trei miniștri

Sursa foto: ZdG

Guvernul Recean are trei miniștri noi. Este vorba despre Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, și Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne. Ziarul de Gardă a analizat declarațiile de avere și interese personale ale noilor miniștri și vă prezintă cele mai relevante informații.

Dan Perciun, noul ministru al Educației și Cercetării, este licențiat în științe politice, psihologie și sociologie, Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. Până acum a fost deputat în Parlamentul R. Moldova din partea fracțiunii PAS, funcție pe care a deținut-o din 2019. Din 2021 până în prezent a deținut funcția de președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Conform unei note informative a PAS, Dan Perciun a participat la crearea mecanismului de acordare a compensațiilor și crearea Fondului de vulnerabilitate energetică, la elaborarea noului Cod al muncii și la reforma sistemului de asistență socială „RESTART”, Programul Familia.

Conform declarației sale de avere și interese personale pentru 2022, Dan Perciun a ridicat anul trecut un salariu net de 173 108 de lei de la Parlamentul R. Moldova, dar și 248 050 de lei sub formă de „indemnizații neimpozabile pentru transport și pentru îndeplinirea obligațiunilor de serviciu, inclusiv pentru salarizarea unui asistent”. Tot anul trecut, Dan Perciun a primit 3000 de GBP (peste 70 de mii de lei, n.red) de la tatăl lui sub formă de donație.

Ministrul Educației și Cercetării deține 1/2 dintr-un apartament de 78,2 metri pătrați care ar valora 480 000 de lei, precum și 1/2 dintr-un apartament la fel de 78, 2 metri pătrați care ar valora 630 000 de lei.

Adrian Efros, noul ministru al Afacerilor Interne, a activat până acum în funcția de șef al Direcției logistice din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale. Conform președintei Maia Sandu, el are o experiență vastă în domeniul securității și menținerii păcii și s-a manifestat în ultimii doi ani ca „un foarte bun coordonator al Centrului Unic de Gestionare a Crizei (CUGC) după invazia Rusiei în Ucraina și mai ales gestionarea crizei refugiaților”. Adrian Efros a participat în misiuni de menținere a păcii.

Conform celei mai recente declarații de avere și interese personale, Adrian Efros a ridicat în 2022 un salariu de 389 307 de lei de la Marele Stat Major al Armatei Naționale. Familia Efros deține două terenuri agricole, un intravilan, o casă de 100,3 metri pătrați care ar valora 40 594 de lei. În 2021, familia Efros a dobândit un autoturism de model Skoda Fabia care ar valora 5500 de euro.

Adrian Efros a ajuns în atenția publică după ce pe 21 mai 2023 a ținut un discurs la adunarea națională „Moldova Europeană”. El a declarat că „pentru copiii noștri, pentru părinți, pentru casele noastre, să ne unim și să mergem pe o cale a democrației, să ducem Moldova în Uniunea Europeană”.

„Eu sunt de profesie genist militar și alături de colegii mei am participat și am dezamorsat mii de obiecte explozibile în satele și orașele R. Moldova. Am participat alături de colegii mei în misiuni internaționale de menținere a păcii în Kosovo, în Irak. Eu cunosc și știu prețul păcii. Pacea este de neprețuit și este de datoria noastră, a tuturor ca să asigurăm copiilor noștri un mediu de securitate la noi acasă (…)”, a declarat Adrian Efros.

Andrei Spînu a revenit la cârma Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale după aproape șase luni. El a făcut parte din Guvernul Gavrilița, care și-a anunțat demisia pe 10 februarie 2023. Până acum Andrei Spînu a deținut funcția de secretar general al Aparatului președintelui R. Moldova, funcție pe care a avut-o și în 2020.

În 2019 a deținut funcția de secretar general al Guvernului R. Moldova, iar în perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului și Sportului. El este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale și cofondator al organizațiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus și JCI Chișinău. Andrei Spînu este licențiat în business și administrarea afacerii.

Anterior, rise.md a scris că Spînu a jonglat ani buni cu mai multe companii, inclusiv din zone offshore și că ar fi admis o incompatibilitate de funcție pe când era viceministrul Tineretului și Sportului, în 2015-2016. 

Conform declarației sale de avere și interese personale, în 2022, Andrei Spînu a ridicat 359 577 de lei de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în calitate de salariu și rambursare costuri deplasări de serviciu peste hotare. Acesta a obținut venituri din dividente de la WUPP LTD (Andrei Spînu este proprietarul acestei companii, n.red.) în valoare de 119 831 de euro și 3989 de lei din alte surse.

Familia Spînu deține patru terenuri agricole și două intravilane, 50% dintr-o casă de 125,2 metri pătrați care ar valora 4 720 000 de lei. Familia Spînu are în proprietate un autoturism de model Audi Q5, care ar valora 380 000 de lei, precum și un autoturism de model Volkswagen Tiguan care ar valora 27 000 de dolari.

Luni, 17 iulie, la Președinție a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de către noii membri ai Guvernului condus de Dorin Recean. Dan Perciun a fost învestit în funcția de ministru al Educației și Cercetării, Andrei Spînu – în funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar Adrian Efros – în funcția de ministru al Afacerilor Interne. Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretele în acest sens.

În timpul ceremoniei de învestire a ministrului Educației și Cercetării, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și ministrului Afacerilor Interne, șefa statului a declarat că, începând cu ziua de astăzi, trei portofolii importante, trei domenii importante de guvernare – educația și cercetarea, afacerile interne, dezvoltarea regională și infrastructura – revin în responsabilitatea noilor miniștri.

„Avem așteptări mari și noi aici, dar și cetățenii. Sunt domenii importante, așa cum am spus mai devreme. Trebuie să reușim să facem față problemelor curente, trebuie să reușim să transformăm domeniile pe care le veți administra de astăzi înainte și trebuie să reușim împreună să facem suficiente reforme ca să putem îndeplini obiectivul nostru pe termen mediu, care este aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Și fiecare dintre domeniile pe care le conduceți au responsabilități foarte concrete și importante pe această cale”, a afirmat președinta Maia Sandu.

Vineri, 14 iulie, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că trei miniștri și-au dat demisa. Este vorba depre ministrul Educației Anatolie Topală, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco și ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Lilia Dabija.