Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Directorul ASP: „Vom anunța în…

Directorul ASP: „Vom anunța în viitorul apropiat anularea mai multor permise de conducere”

Imagine simbol

Unii dintre cetățenii care și-au „cumpărat” permisul de conducere ar putea rămâne fără act. Declarațiile au fost făcute de directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, care a anunțat că autoritățile lucrează la un mecanism de identificare a examenelor pentru obținerea permisului de conducere care au fost fraudate.

„Pregătim, și vom anunța public în viitorul apropiat împreună cu organele de forță, anularea mai multor permise de conducere, pentru care noi avem toate dovezile că au fost fraudate, în primul rând, examenele teoretice. Poate mă aud colegii din teritorii care cred că nu-i vede nimeni și nu deținem informații. Noi deținem toate înregistrările video și audio. Vedem lumea care se așează la computer să dea proba teoretică și nu dă din deget, nici nu atinge mouse-ul și obțin testele. Facem acum verificări minuțioase, nu voi da acum mai multe detalii. Doar în ultima jumătate de an am demis cel puțin șapte examinatori și în următoarea perioadă vor fi demiși nu mai puțini, pentru că sunt dovezi și încercăm să responsabilizăm cât mai mult acest proces.

Chiar dacă ați făcut un pact și ați plătit pentru obținerea acestui permis, s-ar putea să vă pomeniți în situația în care noi, din oficiu, prezentând aceste dovezi, să vă anulăm aceste permise”, a declarat Eșanu în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Ultima dată, la 15 februarie, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI), au desfășurat percheziții în peste 10 localități din trei raioane din sudul țăii, într-un dosar privind emiterea frauduloasă a permiselor de conducere a autovehiculelor, conform unui comunicat de presă emis de PCCOCS.

Mai exact, potrivit acuzatorilor de stat, permisele erau eliberate, în unele cazuri, și fără pregătire, admitere la examene ori susținerea lor. Iar printre „beneficiarii” acestor falsificări erau și persoane care nici măcar nu erau în R. Moldova în acea perioadă. 

„În acest scop, după ce-și primeau banii (500-1 000 de euro, în funcție de categoria auto sau urgență), directorii și angajații școlilor auto vizate introduceau ilicit în sistemele informaționale datele viitorilor deținători ai permiselor auto fraudate, care ulterior își primeau pachetul de documente pentru obținerea lor fără să fi frecventat orele teoretice sau practice. Astfel, actele obținute fraudulos erau folosite atât în R. Moldova, cât și peste hotare, fără ca sume importante de bani să fie achitate în bugetul de stat”, notează PCCOCS.

În cadrul desfășurate la școli auto, subdiviziuni ale ASP și domiciliile figuranților, au fost ridicați circa 1 000 000 de lei (o parte din ei ar fi fost pregătiți în sume mai mici, pregătiți pentru a fi transmiși altor membri ai grupului), două arme și peste 300 de cartușe deținute ilegal, peste 10  telefoane mobile, înscrisuri de ciornă privind școlarizarea fictivă a cursanților și zeci de certificate de absolvire și acte falsificate privind școlarizarea cursanților școlilor, mai informează PCCOCS.

Într-o reacție la comunicatul de presă emis de PCCOCS, reprezentanții ASP au menționat că niciun angajat al Agenției nu a fost reținut pe acest caz.

„Agenția Servicii Publice anunță că este în comunicare activă cu organele de drept și acordă tot suportul necesar pentru elucidarea deplină a cazurilor documentate.

ASP își dorește ca și acest dosar, de rând cu celelalte pornite de către organele de drept ce vizează cazuri de corupție cu implicarea angajaților instituției, să ajungă în instanțele de judecată”, se arată în mesajul transmis de instituția de stat.

La începutul lunii decembrie 2023, cinci persoane din cele șase reținute de Centrul Național Anticorupție (CNA), la Bălți, în dosare de corupție la eliberarea permiselor de conducere, au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei municipiului Bălți.

Conform unui comunicat al CNA, altă persoană urmează a fi cercetată în stare de libertate.

Anterior, șase persoane au fost reținute, la Bălți, în urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate de ofițerii Direcției Generale Teritoriale (DGT) Nord a CNA și procurorii de la Procuratura municipală și Procuratura Anticorupție, Oficiul Nord, în cadrul mai multor dosare pornite pe fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență. Este vorba despre un inspector principal al Secției de Înmatriculare și Calificare a Conducătorilor Auto din municipiul Bălți, trei instructori auto și doi intermediari care sunt suspectați de organizarea unei scheme de corupție la eliberarea permiselor de conducere.