Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii noi despre companiile care…

Detalii noi despre companiile care realizează cea mai mare parte a importului de carne în R. Moldova. Care sunt firmele și cine sunt proprietarii lor

Companiile care importă carne în R. Moldova, vizate în perchezițiile procurorilor și ofițerilor de investigații sunt gestionate de familia Triteac, despre care, încă în 2009, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției anunța că ar fi monopolizat piața cărnii din R. Moldova. 

ZdG a constatat că dosarul penal a fost pornit încă în ianuarie 2022 pe faptul că pe parcursul anului 2021 și până în prezent, firmele familiei Triteac produc, transportă și comercializează produse din carne, inclusiv proaspete, congelate și refrigerate, care au conținut ridicat de fosfați și sunt infectate inclusiv cu bacteria Salmonella, care prezintă un pericol pentru viața și sănătatea consumatorilor.

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) efectuează miercuri, 18 ianuarie, percheziții la sediile a patru companii care realizează cea mai mare parte a importului de carne în R. Moldova.

Potrivit surselor Ziarului de Gardă, descinderile au loc la sediile companiilor „MMD Group” SRL, „Qualiko-Group” SRL, „Sper Trade M” SRL și SC „Trialtex Plus” SRL, firme gestionate de familia Triteac. 

Dosarul penal, deschis acum un an: se vindeau produse din carne care au conținut ridicat de fosfați și sunt infectate inclusiv cu bacteria Salmonella?

ZdG a constatat că dosarul penal a fost pornit încă în ianuarie 2022 pe faptul că pe parcursul anului 2021 și până în prezent, firmele familiei Triteac produc, transportă și comercializează produse din carne, inclusiv proaspete, congelate și refrigerate, care au conținut ridicat de fosfați și sunt infectate inclusiv cu bacteria Salmonella, care prezintă un pericol pentru viața și sănătatea consumatorilor.

* Salmonella este un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase. Salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată. Bacteria Salmonella traieste in tractul intestinal al animalelor infectate si la om si poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, oua, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Pentru evitarea unor dificultăți la comercializarea produselor din carne pe teritoriul R. Moldova, conform surselor ZdG, ar fi fost eliberate certificate sanitar-veterinare, în care sunt introduse date falsificate cu privire la calitatea produselor, acestea nefiind supuse controlului sanitar-veterinar. Astfel, știind cu certitudine că loturile de carne și produse din carne importate nu corespund cerințelor sanitar-veterinare de plasare pe piață, factorii de decizie ai firmelor gestionate de familia Triteac au conștientizat caracterul ilegal al acțiunilor lor, precum și faptul că pun în pericol viața și sănătatea consumatorilor, dar au acționat de comun acord pentru a obține beneficii în urma acțiunilor ilegale, afirmă surse ale ZdG din cadrul organelor de drept.

ZdG a constatat că procurorii PCCOCS și ofițerii INI efectuează descinderi într-un apartament din sectorul Ciocana al capitalei, unde se păstrează contabilitatea companiilor respective, precum și în automobilul de model „Toyota Prius”, cu care circulă Vladimir Badurchin, persoană responsabilă de gestionarea mijloacelor financiare, în automobilul Volvo XC 60, cu care circulă Veaceslav Sidlețchii, persoană responsabilă de gestionarea mijloacelor financiare, în autoturismul de model „Renault Clio”, cu care circulă Victor Kulicov, persoană responsabilă de importul produselor din carne, precum și în autoturismul de model „Audi Q5”, cu care circulă Roman Novoselschii, persoană responsabilă de plasarea pe piață a produselor din carne.

Familia Triteac, beneficiara firmelor. Încă în 2009 CCCEC anunța că au monopolizat piața cărnii din R. Moldova

Toate cele patru companii vizate în percheziții aparțin familiei Triteac, ele fiind fondate și/sau gestionate de către Andrei, Alexandru, Anatolie sau Nicolae Triteac.  

Conform informațiilor de pe site-ul companiei, „MMD Group” SRL  și-a început activitatea în 1994, prin importul în R. Moldova a cărnii și produselor de carne de peste hotare. Începând cu 1997 rețeaua de clienți s-a lărgit simțitor pe întreg teritoriul republicii, printre care rețele de supermarketuri, combinate de prelucrare a cărnii, precum și cele mai mari baze angro din țară.

Din 1998, conducerea companiei a decis achiziționarea propriului transport frigorific, ceea ce ulterior a devenit un nou gen de activitate a companiei. În prezent, departamentul de transport și logistică efectuează deservirea și livrarea mărfurilor prin intermediul transportului frigorific, prin Europa, din țările de sud în țările CSI. În ziua de azi, compania este lider pe piața de import și distribuție a produselor din carne în R. Moldova, se precizează pe site-ul companiei. Tot acolo găsim că firmele din grupul MMD Group colaborează cu cele mai cunoscute supermarkete, hipermarkete, producători de mezeluri și produselor din carne din R. Moldova. 

Anatolie Triteac, Fondator & Director General al firmei „MMD Group”/ Sursa foto: www.mmd-group.md

Anatolie Triteac, fondatorul firmelor este președintele Asociației producătorilor și importatorilor de carne și produse lactate din Moldova. ZdG a scris anterior că Alexandru Triteac, fiul lui Anatolie Triteac deține 35% din firma  „Top Parking” SRL, cea care dezvoltă prima parcare supraetajată automatizată din Chișinău, el fiind și administratorul ei. 

În noiembrie 2009, Viorel Chetraru, pe atunci directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, îl includea pe Anatolie Triteac într-o listă a persoanelor care ar fi contribuit la monopolizarea pieței cărnii din R. Moldova

Dosarele penale deschise atunci nu au avut însă o finalitate care să ducă la pedepsirea celor vinovați, câteva companii înregistrate la aceeași adresă – str. Valea Bâcului 5/1, unde își avea adresa juridică și firma lui Alexandru Triteac, „Trialtex Plus”, fiind sancționate cu amendă. Până în 2014, Anatolie Triteac a fost membru al Consiliului de administrare al „Victoriabank”, perioadă în care banca era gestionată de Vladimir Plahotniuc.