Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputat: Procuratura Anticorupție a pornit…

Deputat: Procuratura Anticorupție a pornit o investigație referitoare la situația economico-financiară de la CFM

Foto: Facebook/Guvern

Procuratura Anticorupție a pornit o investigație referitoare la situația economico-financiară de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”(CFM). Anunțul a fost făcut de către deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Igor Munteanu.

„După cum am comunicat la briefingul de presă din 2 februarie, 2021, am transmis Procuraturii Anticorupție un pachet de sesizări și materiale (60 file) pe faptele unor ilegalități comise în cadrul CFM.

Am fost informat astăzi, 10 februarie, de către Procuratura Anticorupție (scris.N.14.01), despre pornirea investigării comiterii acestor ilegalități, legate de sifonarea avutului public, delapidări, furturi, extorcări de bani și alte delicte, etc în benenficiul unor grupuri organizate. Situația actuală a CFM este critică, iar măsurile luate recent de sistare a transportului de pasageri, măsluiri de achiziții, nu fac decât să îngreleze situația ramurii feroviare din RM și răspunderile unor oficiali pe acest domeniu strategic”, a susținut Munteanu.

Deputatul a menționat că va continua să monitorizeze gestionarea resurselor financiare și a patrimoniului public de către Î.S. CFM, conform Deciziei Comisiei de control al finanțelor publice din 2 februarie și raportului de audit de conformitate al Curții de Conturi (hot. din 17 decembrie, 2020) cu privire la recomandările adresate Consiliului de Administrare.

Comisia Parlamentară de control al finanțelor publice a fost creată în urma situației financiare critice la Î.S. „Calea Ferată din Moldova”. Către finele anului 2020, datoria creditoare a întreprinderii constituia 459,4 milioane lei. Restanțele salariale (parțial, pentru luna octombrie și luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane lei, iar datoriile la bugetul de stat – 5,5 milioane lei.

În context, membrii comisiei au optat pentru identificarea cât mai rapidă a soluționării problemei ce ține de salariile restanțiere a angajaților întreprinderii „Calea Ferată a Moldovei”.  

Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de până la 60 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

Situația de la ÎS „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) a degradat cotinuu începând cu anul 2009. Declarația a fost făcută la 9 februarie, în cadrul unui briefing de presă de către reprezentanții CFM. Totodată, conducerea întreprinderii a venit cu un apel către cei care sunt interesați de situația întreprinderii și au susținut că actuala conducere întreprinde toate măsurile necesare pentru rezolvarea situației.