Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ „Situația de la ÎS…

VIDEO „Situația de la ÎS „Calea Ferată a Moldovei” a degradat cotinuu începând cu anul 2009”. Apelul făcut de către conducerea întreprinderii

Situația de la ÎS „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) a degradat cotinuu începând cu anul 2009. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă de către reprezentanții CFM. Totodată, conducerea întreprinderii a venit cu un apel către cei care sunt interesați de situația întreprinderii și au susținut că actuala conducere întreprinde toate măsurile necesare pentru rezolvarea situației.

„În ultimul timp situația de la Calea Ferată a Moldovei a constituit subiectul discuțiilor atât la Parlament cât și în societate în general. S-a menționat că situația nu este una bună, dar din păcate nu s-a spus despre două lucruri extrem de importante.

1. Cum s-a ajuns la această situația, inclusiv ce s-a întâmplat în ultimii zece ani pentru ca în final să ajungem acolo unde suntem?

2. Ce face actuala conducere a CFM pentru a redresa situația și a da un nou impuls deszvoltării întreprinderii?

Țin să menționez că situația de la CFM a degradat cotinuu începând cu anul 2009. Acum suntem în plin proces de reabilitare a infrastrucuturii. Actuala administrație foarte bine înțelege cum și încotro trebu să mergem. Calea aleasă este dezvoltarea în R. Moldova și cu siguranță vom reuși. Poziția nostră este un sigură, Calea Ferată este o întreprindere strategică, absolut necesară economiei țării și nu poate fi desființată”, a susținut prim-vicedirectorul pentru Planificare Strategică a CFM, Vitalie Mocan.

Reprezentanții CFM au venit cu un apel către cei care sunt interesați de situația întreprinderii și afirmă că actuala conducere întreprinde toate măsurile necesare pentru rezolvarea situației.

„Noi avem dorința de a schimba lucrurile spre bine, vă îndemnăm să fiți cu ochii pe noi, dar făceți în așa fel încât grija manifestată de CFM să fie un impuls suplimentar, nu o piedică pentru asigurarea unui prezent și viitor. CFM e mult prea importantă pentru economia țării.


(…) Mizăm pe înțelegere și vă asigurăm că dacă nu vor fi create piedici artificiale, CFM va reveni pe un făgaș de dezvoltare”, a declarat 
Vitalie Mocan, prin vice-director pe planificare strategică.

Potrivit auditului elaborat de Curtea de Conturi pentru anii 2018-2019, s-a constatat că ÎS „Calea Ferată a Moldovei” a gestionat neconform resursele financiare publice și patrimoniul public. Potrivit raportului audiat, marți, 2 februarie, în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice, unele activități realizate nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează această întreprindere, iar sistemul de control intern managerial necesită a fi consolidat, pentru susținerea managementului în abordarea riscurilor de regularitate.

Totodată, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a aprobat, la 3 februarie, în unanimitate, raportul la proiectul de Hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020.

Drept temei pentru crearea comisiei a servit faptul că în prezent la Î.S. „Calea Ferată din Moldova” se atestă o situație financiară critică. La situația de la finele anului 2020, datoria creditoare a ”CFM” constituia 459,4 milioane de lei.

Totodată, restanțele salariale (parțial pentru luna octombrie și luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane de lei, pentru contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale și medicale – 26,9 milioane de lei, iar la buget – 5,5 milioane de lei. De asemenea, se atestă deficitul de mijloace circulante ca urmare a formării datoriilor debitoare, care la situația din 30 decembrie 2020 constituia 275,4 milioane de lei

Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de până la 60 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.