Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarație/ „Politicienii care promovează „geopolitica”…

Declarație „Politicienii care promovează „geopolitica” vaccinurilor, inducând război fals între vaccin rusesc și cele occidentale, sunt ucigași cu acte în regulă”

Oleg Lozan

„Refuzul unor instituții întregi medicale la vaccinare e ceva inimaginabil de grav, care miroase a Evul Mediu și este fără precedent in istoria tării și medicinei naționale”, remarcă Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătate Publică, referindu-se la faptul că, zilele trecute, directorii a două instituții medicale din regiunea găgăuză au trimis scrisori în adresa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) prin care anunțau că în cadrul instituțiilor pe care le conduc nu există persoane care ar dori să se vaccineze cu serul AstraZeneca.

„Este o încălcare a tuturor normelor deontologice și morale medicale și are un impact enorm asupra încrederii populației. Vieți omenești, nu numai ale medicilor, dar și populației care a căpătat neîncredere, pot fi pe contul acestor „decizii”. Și e o mare întrebare – cine își asuma responsabilitatea pentru prejudicii ale sănătății si decese din momentul semnării acestor declarații?”, se întreabă Oleg Lozan.

„Refuzul unui lucrător medical, nemaivorbind de medici, adică cei cu studii superioare in medicina, la vaccinare este caz total ieșit din comun. Refuzul unor instituții întregi medicale la vaccinare e ceva inimaginabil de grav, care miroase a Evul Mediu și este fără precedent in istoria tării și medicinei naționale”, crede Lozan.

„Refuzul, în cazuri extrem de rare, la anumite indicații medicale, poate fi individual, nu instituțional, nu se vaccinează spitalul, ceea ce demonstrează influența factorilor de decizie sau/și a politicului. Toate vaccinurile, indiferent de origine, dar cu toate criteriile de calitate recunoscute internațional sunt vital de necesare pentru salvarea de vieți omenești. Să fie clar, politicienii care promovează „geopolitica” vaccinurilor, inducând război fals între vaccin rusesc și cele occidentale, sunt ucigași cu acte în regulă. Este nevoie de atitudine urgentă a tuturor factorilor de decizie: MSMPS, ANSP, comunitate academică, sindicate, societate civilă, organisme internaționale, etc. Așa ceva nu se tolerează”, crede directorul Școlii de Management în Sănătate Publică.

ZdG a scris marți, 2 martie,medicii din spitalele raionale Ceadîr-Lunga și Comrat ar refuza să le fie administrat vaccinul AstraZeneca. Documentele semnate de către directorii celor două instituții, adresate ANSP, au fost publicate pe canale de telegram afiliate Partidului Socialiștilor și ulterior, distribuite de deputați socialiști pe rețelele de socializare.

Citiți și: DOC/ Medicii din spitalele raionale Ceadîr-Lunga și Comrat refuză să le fie administrat vaccinul AstraZeneca. Directoarea spitalului din Comrat neagă aceste informații

Administrația Spitalului Raional Comrat vă aduce la cunoștință că la momentul actual în cadrul Centrului COVID-19 și în cadrul secției de terapie intensivă nu sunt lucrători medicale, care, benevol, ar vrea să le fie administrat vaccinul AstraZeneca. Vă rugăm să nu expediați către spitalul nostru vaccinul menționat (AstraZeneca). În cazul în care, în cadrul instituției noastre, vor apărea lucrători medicali care vor vrea să se vaccineze cu acest vaccin, vă vom expedia o solicitare în care vom indica de câte doze avem nevoie”, menționa Nina Railean, directoarea spitalului din Comrat, în demersul formulat către conducerea ANSP.

Nina Railean a declarat însă ulterior pentru Jurnal TV, că medicii din Comrat nu refuză să se vaccineze cu AstraZeneca și că procesul de imunizare va începe după instruirea cadrelor medicale.

„Cine a spus că noi refuzăm? Abia acum ni s-a spus că au fost primite vaccinurile. Ieri au avut loc seminare de instruire. Trebuie să instruim personalul”, a declarat Railean.

De asemenea, Sănătate Info notează că și medicii de la Vulcănești ar refuza să se imunizeze cu vaccinul european AstraZeneca și-l așteaptă pe cel produs de Rusia, Sputnik-V.

Directoarea Spitalului Raional Vulcănești, Ana Brânza, a declarat pentru Sănătate Info, că medicii așteptau vaccinul Pfizer sau Sputnik-V. Acum însă, aceștia refuză categoric să se vaccineze cu AstraZeneca.