Principală  —  IMPORTANTE   —   Decizia CMC privind majorarea tarifului…

Decizia CMC privind majorarea tarifului pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun, atacată în instanța de judecată. Ceban: „Argumentele invocate sunt de-a dreptul absurde”. Reacția Guvernului

Decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de a majora tariful pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun a fost atacată de Cancelaria de Stat (Guvern) în instanța de judecată. Un anunț în acest sens a fost făcut luni, 27 iunie, de către primarul capitalei, Ion Ceban.

Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Cancelariei de Stat ne-au comunicat faptul că Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat a supus controlului decizia CMC „cu privire la modificarea unor acte normative” și dispoziția primarului general al municipiului Chișinău și a constatat că „actele administrative au fost adoptate cu încălcarea prevederilor legale”. În acest sens, responsabilii din cadrul Cancelariei susțin că au solicitat suspendarea și anularea deciziei CMC.


Într-un video postat pe pagina sa de Facebook, Ceban a declarat că indiferent de ce se va întâmpla, „politica tarifară va merge înainte”. Totodată, el a menționat că în câteva zile au fost vândute peste 15 mii de abonamente.

„(…) A fost aprobată decizia Consiliului Municipal Chișinău, a fost emisă dispoziția primarului, ca să ne trezim cu un atac fără precedent a guvernării PAS, ceea ce fac ei ca să-și bată joc în continuare de locuitorii municipiului Chișinău. Asta o fac cu stația de epurare, asta o fac cu deșeurile. Ne-am trezit cu cerere de chemare în instanță de contencios administrativ cu privire la anularea deciziei Consiliului Municipal Chișinău. Argumentele invocate sunt de-a dreptul absurde (…). Când Cancelaria de Stat trebuie de fapt să notifice Primăria dacă vede o problemă, iar Primăria să răspundă în termen de 30 de zile. Iată că ei s-au adresat în instanța de judecată ca să anuleze. Nu contează ce se va întâmpla, politica tarifară va merge înainte (…)”, a spus Ceban.

Într-un comentariu pentru ZdG, reprezentanții Cancelariei de Stat ne-au comunicat faptul că Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat a supus controlului decizia CMC „cu privire la modificarea unor acte normative” și dispoziția primarului general al municipiului Chișinău și a constatat că „actele administrative au fost adoptate cu încălcarea prevederilor legale”.

„În punctul 2 al deciziei, Consiliul Municipal Chișinău „pune în sarcina primarului general stabilirea valorii de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul și autobuzul și aprobarea tarifelor pentru călătorie în transportul public din municipiul Chișinău”. Având în vedere tarifele pentru serviciile regulate de transport rutier contra cost se aprobă de către consiliile locale și municipale, sarcina respectivă atribuită primarului de către CMC nu ține de competența acestuia (…)”, ne-au comunicat reprezentanții Cancelariei.

Pe 13 iunie, CMC a aprobat Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, costului unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie. Totodată, prin aceeași decizie, primarul capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit de CMC să stabilească valoarea de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul și autobuzul și să aprobe tarifele pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău.

Subiectul cu privire la majorarea tarifului pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun a fost dezbătut de CMC aproximativ o lună. La câteva ore după ce consilierii municipali au aprobat metodologia, pe site-ul Primăriei municipiului Chișinău a fost publicat un comunicat prin care se anunța despre majorarea tarifului pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun. Astfel, de pe 1 iulie, tariful pentru o călătorie, atât la troleibuz, cât și la autobuz, pentru oraș și suburbii, va fi de 6 lei. Autoritățile municipale au declarat că 200 de mii de pensionari, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

Primăria municipiului Chișinău nu a dat asigurări că odată cu intrarea în vigoare a tarifului de 6 lei pentru o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul, cetățenii vor beneficia de condiții mai bune în transportul public.

Odată cu majorarea tarifelor, o persoană care se deplasează la serviciu cu troleibuzul sau autobuzul ar trebui să cheltuiască lunar pentru transportul public 264 de lei. Asta în cazul în care călătorește cu troleibuzul doar de două ori pe zi, ca să meargă și respectiv să revină de la muncă. În cazul cetățenilor care trebuie să schimbe mai multe linii de troleibuz pentru a ajunge la muncă, prețul pentru călătorii ar fi unul și mai mare.