Principală  —  IMPORTANTE   —   Deces cu semne de întrebare…

Deces cu semne de întrebare în cazul medicului de la Soroca. Date din certificatul de deces și afirmațiile medicilor după ce autoritățile au negat versiunea COVID-19

Acum câteva zile, în spațiul public a fost anunțat decesul medicului Valeriu Crivoi, care activa în cadrul Spitalului Raional Soroca. Deși mai multe voci declarau că decesul medicului a fost provocat de noul tip de coronavirus, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) nu l-au inclus în statistica oficială, precizând că acesta nu a decedat de COVID-19.

Fosta ministră a Sănătății, medic clinician, Ala Nemerenco, susține că este ridicol faptul că ministerul neagă faptul că medicul a decedat din cauza noului tip de coronavirus, iar Mihaela Jardan, medic din R. Moldova plecat peste hotare, declară la rândul său că acest deces ar fi fost înregistrat în Germania ca fiind provocat de COVID-19.

„Acesta a decedat de pneumoscleroză generalizată (hepatizare pulmonară). A fost internat la SCR, terapie intensivă (Non- Covid). Acesta a fost testat pozitiv la Covid- 19 pe data de 5 aprilie. S-a tratat de COVID-19 cu trei teste negative, pe data de 2 mai și respectiv pe 4 mai și pe 22 mai”, ne-au comunicat anterior reprezentanții MSMPS.

Între timp, jurnaliștii de la Observatorul.md au făcut public certificatul de deces al medicului. Conform acestui certificat, la rubrica „cauza directă a decesului”, este indicat „insuficiență respiratorie acută”. Totuși, instituția medicală care a eliberat acest certificat deces, a precizat că COVID-19 se numără printre bolile care au declanșat cauza directă a decesului.

„Este ridicol pentru minister să nege acest fapt”

Din moment ce certificatul constatator de deces include diagnosticul de pneumonie virală cauzată de noul coronavirus și complicată cu septicemie stafilococică asociată, este ridicol pentru minister să nege acest fapt. Ultimele două teste la COVID-19 ieșite negativ nu pot infirma procesele patologice din organism declanșate de virus. Mai bine s-ar limita doar la exprimarea condoleanțelor familiei decât să ofenseze memoria doctorului cu așa precizări neprofesioniste”, susține la rândul său, fosta ministră a Sănătății, medic clinician, Ala Nemerenco.

Solicitată să explice informațiile din certificatul de deces, Svetlana Lupu, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești, a subliniat că decesul nu are totuși vreo legătură cu noul coronavirus.

„Am luat legătură cu Spitalul Republican, acolo unde dumnealui a fost internat. În cauzele decesului, medicii nu au listat infecția cu COVID-19 pe prim plan. Decesul a survenit după 10 zile după un dublu test negativ. Instituția nu leagă decesul cu infecția de COVID-19”, a declarat Svetlana Lupu.

„Acest deces, în Germania, ar fi fost înregistrat ca fiind de COVID-19”

ZdG a solicitat și opinia Mihaelei Jardan, medic din R. Moldova, care însă activează peste hotare. Acesta ne-a comunicat că în asemenea circumstanțe, în Germania, acesta deces ar fi fost înregistrat ca fiind de COVID-19.

„Hepatizarea pulmonară a fost provocată de virus. În acest stadiu de deteriorare masivă a plămânului, ventilarea mecanică nu aduce niciun beneficiu, pacientul ar fi avut nevoie de ECMO (practic se oxigenează sângele în afara corpului și se introduce oxigenat în corp). Testele ulterior negative nu sunt relevante în acest caz. Nu putem vorbi de vindecare, în moment ce pacientul în tot acest timp e internat pe Terapie Intensivă”, precizează Mihaela Jardan.


Potrivit ghidului OMS, decesul provocat de COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 (ex. traumatism) şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului. Totodată, decesul provocate de COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de ex. cancer) şi COVID-19 trebuie raportată ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale preexistente care se suspectează că au favorizat evoluţia severă a infectării cu noul coronavirus.