De la concediu de odihnă anual, la concediu medical. Pretora sectorului Ciocana, cercetată pentru fapte de corupție, și-a luat concediu în avans și pentru 2022. Școlnic: „Care este problema?” – Ziarul de Gardă
 • De la concediu de odihnă anual, la concediu medical. Pretora sectorului Ciocana, cercetată pentru fapte de corupție, și-a luat concediu în avans și pentru 2022. Școlnic: „Care este problema?”

  De la concediu de odihnă anual, la concediu medical. Pretora sectorului Ciocana, cercetată pentru fapte de corupție, și-a luat concediu în avans și pentru 2022. Școlnic: „Care este problema?”
  Sinilga Școlnic a început să lucreze la pretura Ciocana în 1995, atunci când avea 20 de ani. În 2018 a devenit pretora sectorului
  22 iulie 2021 | 13:56

  Pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, care este cercetată pentru fapte de corupție în stare de libertate, și-a luat concediu medical, la câteva zile după ce a beneficiat de un concediu de odihnă anual de 33 de zile. Ziarul de Gardă a intrat în posesia unei dispoziții privind acordarea concediului de odihnă anual pretorei sectorului Ciocana, semnată de viceprimarul Ilie Ceban. Potrivit documentului, Sinilga Școlnic și-a luat concediu în avans, inclusiv pentru anul 2022.

  Solicitată de ZdG, Sinilga Școlnic ne-a confirmat că după ce a ieșit din concediul de odihnă anual, care a expirat pe 9 iulie, curent, acum se află în concediu medical din „motive personale”.

  Potrivit dispoziției, pretora sectorului Ciocana a solicitat concediu pentru perioada 11 aprilie 2021 – 10 aprilie 2022. În perioada 7 iunie – 9 iulie, Școlnic a beneficiat de concediu de odihnă anual.

  „Se acordă dnei Sinilga Școlnic, pretor al sectorului Ciocana, concediu de odihnă anual de 33 de zile calendaristice pentru perioada de activitate 11 aprilie 2021 – 10 aprilie 2022, începând cu data de 7 iunie 2021 până la data de 9 iulie 2021, inclusiv. În perioada concediului de odihnă anual al doamnei Sinilga Școlnic, atribuțiile funcției de pretor al sectorului Ciocana vor fi exercitate de către Elena Triboi, vicepretor al sectorului menționat”, se arată în document.

  DOC: ZdG

  ZdG a contactat-o telefonic pe Sinilga Școlnic pentru o reacție la acest subiect, pretora sectorului Ciocana ne-a confirmat că se află în concediu medical.

  „Acum mă aflu în concediu de boală. De ce mi-am luat concediu? Sunt motive personale. Am avut cu familia o programare”, a spus Școlnic.

  Întrebată când își va relua activitatea în cadrul Preturii sectorului Ciocana, aceasta ne-a spus că va ieși la muncă imediat după ce va ieși din concediu medical, fără a preciza o dată.

  „Eu nu pot să vă spun, depinde cum derulează starea de sănătate. Care este problema, de ce așa insistent mă întrebați? Eu mi-am luat concediile pe care nu le-am folosit anii anteriori. Am avut COVID, am stat în reanimare și am avut intervenție chirurgicală ginecologică în primăvară. Am urmări grave de la COVID care, vă spun sincer, că am fost și pe lumea cealaltă (…). Eu în campania electorală, scrutin parlamentar nu am lucrat absolut deloc. Eu, la moment, pun accent pe sănătate. Toată familia mea a fost bolnavă de COVID. Eu am stat cu soțul o lună de zile în spital și copiii au stat acasă (…)”, a menționat Școlnic.

  Potrivit procurorei Maria Vieru de la Procuratura Generală (PG), Sinilga Școlnic este cercetată penal pentru fapte de corupție în stare de libertate, iar, în prezent, nu i-a fost aplicată vreo măsură preventivă.

  Pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a fost reținută pe 30 martie, curent, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore, fiind cercetată penal pentru fapte de corupție.

  Reprezentanții CNA au anunțat printr-un comunicat de presă că pretora sectorului Ciocana este cercetată penal de CNA şi procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupţie (PA), pentru fapte de corupţie, alături de doi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ciocana: şeful-adjunct al IP Ciocana şi un ofiţer superior de investigaţii, ambii bănuiţi de fapte de corupţie, săvârşite în complicitate cu pretora.

  Potrivit CNA, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că, în perioada aprilie 2020 – prezent, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, prin intermediul unui ofițer superior de investigații, ar fi pretins și primit de la agenții economici, care își desfășurau activitatea prin organizarea teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Chișinău și a comerțului ambulant stradal, sume ce variau între 5000 şi 10 000 lei. Din informaţiile colectate de anchetatori şi ofiţerii de investigaţii ai CNA rezultă că banii ar fi fost percepuţi drept taxe de protecţie şi pentru a facilita avizarea și eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității agenţilor economici.

  În decembrie 2020, ZdG a scris că Sinilga Școlnic, pretora sectorului Ciocana, a fost acuzată de foști și actuali angajați ai instituției că i-ar fi terorizat, amenințat și le-ar fi dat indicații ilegale. În consecință, în ultimii doi ani, nu mai puțin de 20 de persoane au demisionat sau au fost demise din cadrul Preturii.

  ZdG a mai constatat că, deși Sinilga Școlnic a activat toată viața într-o instituție de stat, iar soțul său declară venituri modeste, în ultimii ani, familia sa locuiește într-un imobil cu două etaje și mansardă, amplasat într-o suburbie a capitalei, dat recent în exploatare. 

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Varianta Omicron: Cazuri confirmate în Italia, Olanda și Germania

  Tot mai multe țări europene raportează primele cazuri suspecte sau chiar confirmate cu noua variantă sud-africană a coronavirusului – Omicron, notează digi24.ro Astfel, cazuri cu noua variantă a virusului…
  Varianta Omicron: Cazuri confirmate în Italia, Olanda și Germania

  România: Condițiile în care se va putea intra la parada de 1 Decembrie

  Șeful Departamentului Situații de Urgență (DSU) din România, Raed Arafat, a declarat că interdicția de intrare la parada de 1 Decembrie pentru cei nevaccinați este valabilă doar pentru zona oficială. Pentru cel…
  România: Condițiile în care se va putea intra la parada de 1 Decembrie

  Inițiativa „The Red Box” a ajuns la Asociația „Casa Mărioarei”: „Trebuie să insistăm ca instituțiile din R. Moldova să fie dotate cu produse de igienă”

  La sfârșitul lunii noiembrie curent, proiectul „Red Box” a ajuns la Asociatia Impotriva Violentei “Casa Marioarei”, care oferă gratuit servicii de asistenţă, cazare şi reabilitare, siguranţă şi…
  Inițiativa „The Red Box” a ajuns la Asociația „Casa Mărioarei”: „Trebuie să insistăm ca instituțiile din R. Moldova să fie dotate cu produse de igienă”