Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Consumatorii de pe trei străzi…

Consumatorii de pe trei străzi din capitală ar putea să nu aibă apă la robinete astă-seară, susțin autoritățile municipale

Sursa foto: radiobrasovfm.ro

Viceprimara capitalei, Irina Gutnic, susține că unele blocuri de locuit de pe străzile Cuza Vodă, Traian și Grenoble au rămas fără apă, după ce compania „Premier Energy” a anunțat joi, 2 februarie, despre deconectarea a două instalațiile de utilizare a energiei electrice aflate în gestiunea S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

Irina Gutnic a declarat pentru Ziarul de Gardă că întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” a decis să deconecteze „pompele în acest sector (Botanica – n. red.), pentru a nu risca să fie afectată rețeaua tehnico-edilitară”.

„Unele blocuri de locuit (de pe străzile Cuza Vodă, Traian și Grenoble – n. red.) sunt fără apă din cauza presiunii reduse, deoarece au fost deconectate pompele în acest sector, pentru a nu risca să fie afectată rețeaua tehnico-edilitară. În orele de vârf, presiunea nu va fi suficientă ca să asigurăm debitul necesar de apă. Spre seară, când cetățenii vor reveni acasă, practic, apă nu va fi în robinete pe aceste trei străzi”, a declarat viceprimara.

Irina Gutnic susține că a fost solicitată o întrevedere cu „Premier Energy” pentru „a renegocia” datoria societății furnizorului de apă pentru consumul de energie.

Am solicitata o întrevedere pentru orele 17 cu „Premier Energy”, ca să purtăm în continuare tratative pentru a renegocia această datorie. Vedem care va fi reacția la această solicitare”, a menționat viceprimara capitalei, Irina Gutnic.

Compania „Premier Energy” a anunțat joi, 2 februarie, despre deconectarea a două instalațiile de utilizare a energiei electrice aflate în gestiunea S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Furnizorul de energie a precizat că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate vizează doar blocul administrativ al „Apă-Canal Chișinău”, „nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic”.

Conform datelor Premier Energy, datoria societății pe acțiuni constituie suma de 68,6 milioane de lei, ce include și facturi cu termenul de plată expirat, neachitate încă din luna noiembrie 2022.

„Dat fiind faptul, că achitările efectuate în ultima perioadă de către S.A.„Apă-Canal Chișinău” nu acoperă în totalitate nici consumul zilnic de energie electrică, se conturează o perspectivă negativă de creștere esențială a datoriei totale, odată cu emiterea facturilor în luna februarie”, atenționează compania.

Primarul muncipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat joi dimineață pe rețelele sociale că „blocul central de la Apă Canal a fost deconectat, unde sunt toate punctele de comandă. Totodată, edilul a spus că va solicita „deconectarea prioritară a sediului Guvernului și Parlamentului de la serviciul de apă și canalizare”.

Anterior, deconectările de energie electrică anunțate pe 26 ianuarie, la SA „Apă-Canal Chișinău”, au fost amânate până la 1 februarie. „Premier Energyˮ preciza că „dacă nu vor fi luate măsuri concrete în termenul stabilit, va recurge la deconectarea locurilor de consum de la sursa de alimentare cu energie electrică, fără preavizare suplimentară”. Atunci, viceprimara Irina Gutnic spunea că „unica soluție de suport ar fi ca să intervină și Guvernul în această situație excepțională”.

„Premier Energyˮ SRL a anunțat joi dimineața, 26 ianuarie, că mai multe puncte de consum ale S.A. „Apă-Canal Chișinău” vor fi deconectate de la sursa de energie electrică din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău.

În acest context, prim-ministra Natalia Gavrilița a dispus, pe 26 ianuarie, efectuarea unui control amănunțit la „Apă Canal Chișinău”: „Voi solicita autorităților competente, inclusiv Inspecției Financiare, să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de către regia „Apă Canal Chișinău” din subordinea Primăriei municipiului Chişinău și cauzele formării datoriilor”. 

Începând cu 13 ianuarie 2023, consumatorii casnici din municipiul Chișinău achită în total 15,3 lei/m3 pentru serviciile de serviciile de apă și canalizare, cu circa 4,6 lei mai mult decât plăteau anterior.

Astfel, consumatorii casnici din capitală plătesc 11,12 lei/m3 pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă și 4,18 lei/m3 pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate prestat de S.A. „Apă-Canal Chișinău”.