• Indemnizația unică la naștere. Care sunt condițiile de accesare a prestației

  Indemnizația unică la naștere. Care sunt condițiile de accesare a prestației
  16 ianuarie 2021 | 14:59

  Indemnizația unică acordată la nașterea copilului este un suport financiar acordat de stat familiilor cu copii domiciliate pe teritoriul R. Moldova. Această prestație socială se stabilește mamei, iar în cazul decesului ei – reprezentantului legal al copilului și se plătește pentru fiecare copil născut viu, inclusiv în cazul gemenilor. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2021 indemnizația s-a majorat.

  Una din condiții este ca nou-născutul să fie înregistrat la subdiviziunea competentă a Agenției Servicii Publice.

  Cererea se depune cel târziu în termen de 12 luni de la nașterea copilului

  Cererea pentru stabilirea indemnizației se depune cel târziu în termen de 12 luni de la nașterea copilului. Solicitanta sau reprezentantul copilului urmează să se adreseze la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) la locul de domiciliu al său sau al soțului/soției, iar în cazul în care a fost stabilită indemnizația de maternitate, la casa teritorială care a stabilit indemnizația de maternitate.

  De asemenea, cererile pot fi depuse în mod electronic prin portalul guvernamental unic al serviciilor publice www.servicii.gov.md sau pe pagina-web a CNAS www.cnas.md.

  Care este mărimea indemnizației?

  Pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2020, mamele sau reprezentantul legal al copilului beneficiază de indemnizație unică la nașterea copilului în cuantum de 8299 lei pentru fiecare copil, născut viu.

  Pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2021, această indemnizație s-a majorat și constituie 9459 lei pentru fiecare copil, născut viu.

  Actele necesare

  Împreună cu cererea, la CTAS se depune și actul de identitate al mamei  sau al reprezentantului legal al copilului, după caz, în original şi în copie, dar și certificatul de naștere al copilului, după caz, certificatul de naștere al copilului premergător în original şi în copie.

  Persoanele neîncadrate în câmpul muncii trebuie să depună și actele prin care se confirmă că mama nu este încadrată în câmpul muncii: carnetul de muncă în original şi în copie, certificatul de la instituția de învățământ, certificatul de la Agenția Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă, după caz.

  În cazul în care solicitanta indemnizației nu poate confirma documentar angajarea în câmpul muncii, aceasta anexează o declarație scrisă pe proprie răspundere, că nu este angajată în câmpul  muncii.

  În cazul în care copilul s-a născut pe teritoriul altui stat, solicitantul de indemnizații adresate familiilor cu copii, cu excepția persoanelor angajate în câmpul muncii în R. Moldova, prezintă o declarație pe proprie răspundere care atestă faptul că a beneficiat sau nu de indemnizații adresate familiilor cu copii din statul respectiv. În cazul acordării indemnizațiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, nu se stabilește indemnizația unică la nașterea copilului. CTAS poate solicita și alte acte, în funcție de caz.

  Cererea se examinează în decurs de 30 de zile

  Cererea prin care se solicită indemnizația unică la naștere se depune în termen de 12 luni de la data nașterii copilului. Aceasta se va examina în decurs de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii la CTAS, iar în cazul în care a fost depusă cererea în format electronic, în decurs de 30 de zile de la data înregistrării cererii în sistemul informațional.

  Plata indemnizației se efectuează prin intermediul prestatorului de servicii de plată desemnat, prin cerere, de către beneficiar. În cazul nesolicitării sumelor indemnizațiilor de către beneficiară pe parcursul a 3 luni consecutive, ÎS „Poșta Moldovei” le restituie lunar pe contul Casei Naționale de Asigurări Sociale.

  În cazul în care indemnizațiile neachitate pe o perioadă de trei luni consecutive au fost rambursate pe contul CNAS, beneficiara poate depune o cerere către CTAS sau să solicite verbal reluarea plăților pentru o perioadă de 3 ani premergători datei adresării.

  CNAS informează că, până la 01.01.2021, de indemnizația unică la naștere au beneficiat 32 000 de persoane, aflate la evidență, pentru nașterea a 32 476 de copii. Mărimea medie a prestației a constituit 8299 de lei.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Opozantul rus Alexei Navalny ar fi fost plasat într-o colonie penitenciară situată în afara Moscovei

  Opozantul rus Alexei Navalny ar fi fost plasat într-o colonie din afara Moscovei, unde urmează să-şi ispăşească pedeapsa de doi ani şi jumătate de închisoare. Acest lucru a fost raportat către TASS de către un …
  Opozantul rus Alexei Navalny ar fi fost plasat într-o colonie penitenciară situată în afara Moscovei

  DOC/ Alerte de călătorie. Informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

  Alertele de călătorie au fost actualizate din nou, în contextul situației epidemiologice nefavorabile din R. Moldova. Unele țări mențin, în continuare, țara noastră în zona roșie de risc, astfel încât cetățenii…
  DOC/ Alerte de călătorie. Informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

  VIDEO/ Încă un judecător vizat în dosarul „Laundromat” a fost condamnat, dar liberat de răspundere penală

  Încă un judecător vizat în dosarul „Laundromat” a fost condamnat, dar liberat de răspundere penală pentru că a intervenit termenul de prescripție. Este vorba despre Serghei Lebediuc. Fostul magistrat de l…
  VIDEO/ Încă un judecător vizat în dosarul „Laundromat” a fost condamnat, dar liberat de răspundere penală

  ULTIMA ORĂ/ CNESP instituie regim special de activitate de la 1 martie. Procesul de studii va fi desfășurat online, se interzice activitatea instituțiilor teatral-concertistice

  Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a aprobat vineri, 26 februarie, decizia de a institui un regim special de activitate la nivel național, în perioada 1 – 15 martie, inclusiv. As…
  ULTIMA ORĂ/ CNESP instituie regim special de activitate de la 1 martie. Procesul de studii va fi desfășurat online, se interzice activitatea instituțiilor teatral-concertistice

  VIDEO/ Președinta Maia Sandu, despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău: „Procuratura Generală va transmite dosarul în instanța de judecată”

  Președinta Maia Sandu susține că ancheta Procuraturii Generale privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău se apropie de final și că în perioada următoare instituția va transmite în instanța de ju…
  VIDEO/ Președinta Maia Sandu, despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău: „Procuratura Generală va transmite dosarul în instanța de judecată”