Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Consiliul Audiovizualului solicită organelor de…

Consiliul Audiovizualului solicită organelor de drept să verifice dacă posturile TV „Primul în Moldova” și „Accent TV” au ajuns sub controlul Partidului ȘOR

Consiliul Audiovizualului (CA) a solicitat, pe 4 octombrie, Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Centrului Național Anticorupție (CNA) și Consiliului Concurenței (CC) să investigheze circumstanțele și informațiile răspândite pe larg în presă, precum că posturile Primul în Moldova și Accent TV, anterior afiliate Partidului Socialiștilor, ar avea în prezent un alt beneficiar. Informația a fost confirmată de președinta autorității, Liliana Vițu, pentru Media Azi.  

Potrivit sursei citate, Consiliul Audiovizualului a sesizat cele trei instituții ale statului după ce a fost informat, pe 22 septembrie, de către compania Telesistem TV, proprietara posturilor Accent TV și Primul în Moldova, că firma are o nouă administratoare, iar mai multe instituții media au scris că cele două televiziuni ar trece astfel sub controlul Partidului ȘOR.

„În contextul informațiilor apărute în spațiul public privind o posibilă schimbare a beneficiarilor finali ai SRL Telesistem TV se atestă o bănuială rezonabilă de concentrare mediatică între posturile de televiziune TV6, Orhei TV, Primul în Moldova și Accent TV”, se menționează în scrisorile adresate Consiliului Concurenței, SIS și CNA de către președinta CA, Liliana Vițu.

Președinta CA atenționează, potrivit sursei citate, că acest fapt contravine prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale, potrivit cărora „o persoană fizică poate fi proprietar beneficiar la cel mult două servicii de televiziune”. Astfel, Liliana Vițu cere autorităților să dispună „efectuarea unei investigații conform competenței, în vederea confirmării sau infirmării circumstanțelor și informațiilor enunțate”.

Două posturi TV deținute de o companie din Federația Rusă ar fi ajuns sub controlul lui Ilan Șor

Pe 22 septembrie, CA a fost anunțat de către reprezentanții companiei Telesistem TV despre schimbarea administratorului. În locul lui Stanislav Vîjga a fost numită Arina Corșicova, care anexa la nota informativă și extrasul din Registrul de stat, potrivit căruia beneficiarii finali ai posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV rămân a fi doi cetățeni din Federația Rusă – Natalia Ermilova și Samvel Grigorean, care dețin părți agale a câte 50%.

ZdG a scris în anul 2015 că Arina Corșicova, care deține companiile Moda-Prestij” și „Diafan”, a fost unul dintre sponsorii electorali ai lui Ilan Şor în alegerile locale, alături de alte firme precum „Air Classica” sau „Dufremol”, deţinute de Şor. De asemenea, numele Arinei Corşicova se regăseşte printre acţionarii Băncii Sociale (implicată în dispariţia miliardului), firma sa, „Diafan” SRL, deţinând 4.96% din acţiunile băncii.

Totodată, ZdG a relatat anterior că posturile Primul în Moldova și Accent TV și-au schimbat proprietarii în perioada alegerilor parlamentare anticipate din vara anului 2021. Posturile nu-i mai aparțin fiului fostului procuror general al Rusiei, Igor Ceaika, partener al fratelui fostului președinte Igor Dodon, Alexandru Dodon, în cadrul câtorva companii. Ceaika deținea cele două posturi în R. Moldova împreună cu Vadim Ciubară, un apropiat al lui Igor Dodon.

Primul în Moldova și Accent TV și-au schimbat proprietarii, dar rămân controlate din Rusia

Cele două televiziuni sunt deținute de compania „Telesistem TV” SRL, care, la rândul ei, este fondată de o companie din Federația Rusă, „Медиа Инвест Сервис”. În prezent, în calitate de beneficiari finali ai companiei figurează doi cetățeni ai Federației Ruse, Samvel Grigorean și Natalia Ermilova, din Sankt Petersburg, care au preluat compania „Медиа Инвест Сервис”, prin intermediul unei alte firme „Объединенные Ресурсы”, în perioada alegerilor parlamentare anticipate din vara anului 2021.

VIDEO/ Stăpânii televiziunilor: Ce (nu) s-a schimbat la trei ani după ce Plahotniuc și Șor au plecat din R. Moldova