Stăpânii cluburilor de noapte – Ziarul de Gardă
 • Stăpânii cluburilor de noapte

  Stăpânii cluburilor de noapte
  de
  17 noiembrie 2015 | 07:30

  Cluburile de noapte sunt, fără îndoială, o afacere prosperă. Deşi preţurile practicate de acestea nu sunt pentru buzunarul fiecăruia, la fiecare sfârşit de săptămână, cluburile din Chişinău sunt luate cu asalt de tinerii pasionaţi de distracţie. Paradoxal, cele mai scumpe cluburi sunt şi cele mai populare.

  Proprietarii unor cluburi de noapte din Chişinău sunt persoane foarte bine cunoscute opiniei publice, fie că e vorba de politicieni sau oameni de afaceri cu nume sonore. Altele, însă, sunt deţinute de persoane mai puţin cunoscute sau chiar anonime.

  543-didencoCocosul lui Didenco

  Cocos Privé, considerat unul dintre cele mai luxoase cluburi de noapte din Chişinău, aparţine omului de afaceri Iurie Didenco. Acesta deţine localul prin intermediul firmei „Standard Vin Plus” SRL, la care are o cotă de participare de 97%. Câte un procent din această firmă mai au Alexandru Costarev, Andrei Ivaşenco şi „Standard Vin S”, un alt SRL, la care Didenco deţine 70% din cota-parte. Potrivit datelor de la Cadastru, Didenco este atât proprietarul terenului din str. Tricolorului, cât şi al clădirii de 438 m.p. în care este amplasat Clubul Cocos. În 2010, între Didenco şi firma sa „Standard Vin Plus” SRL a fost semnat, până în 2035, un contract de arendă a terenului şi clădirii. Aceleaşi bunuri imobile au fost puse de mai multe ori în gaj pentru diferite credite. Şi în prezent terenul şi clădirea clubului Cocos sunt gajate pentru două credite, unul de 60 mii de euro şi 500 mii de lei de la Banca Comercială Română şi altul de 1,7 milioane de lei, la Moldindconbank. Didenco deţine şi un teren pe care este amplasată terasa Clubului Cocos, teren care, de asemenea, este dat în arendă propriei firme, „Standard Vin Plus”, până în 2017.

  Proprietarul Cocos Privé s-a lansat în afaceri încă în anii ‘90, făcând bani în special din exportul de fructe, ţigări şi băuturi alcoolice în Rusia şi în ţările baltice. Într-un interviu pentru allfun.md, Iurie Didenco declara că este proprietarul unei livezi de meri, pruni şi peri în raionul Orhei şi că, în trecut, a deţinut acţiuni la un combinat de vinuri spumante din Kiev.

  De-a lungul timpului, clubul de noapte a fost implicat în mai multe scandaluri. În vara anului 2014, poliţişti, împreună cu procurori şi angajaţi ai Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger”, au descins în localul din centrul capitalei unde, declarau poliţiştii, ar fi găsit mai multe tipuri de substanţe narcotice, aruncate pe sub mese şi fotolii. Zilele acestea, numele Clubului Cocos a ajuns din nou în atenţia presei. De această dată, ca urmare a verificărilor pompierilor, care au declarat că au depistat încălcări „deosebit de grave” la capitolul respectării normelor antiincendiu. Administraţia localului a fost amendată şi obligată să înlăture neregulile, în caz contrar, riscând să-i fie suspendată activitatea. Într-o postare pe facebook, însă, administraţia Cocos Privé dă asigurări că localul va funcţiona în continuare. „Dragi prieteni, nu credeţi tot ce scriu pseudo-portalurile noastre de ştiri. Nu este nimic adevărat. Clubul nostru lucrează în regim normal şi nimeni nu intenţionează să-l închidă”, se spune în postare.

  Publicitate

  Paradysul lui Şor, în locul Drive-ului lui Plahotniuc

  Un alt local al cărui faimă este recunoscută în rândul tinerilor petrecăreţi din Chişinău este Clubul de noapte Drive. Situat până nu demult în sectorul Râşcani, pe str. Calea Orheiului, Drive şi-a schimbat locaţia, fiind acum amplasat într-o zonă ultra-centrală a Chişinăului, în incinta Hotelului Codru, la intersecţia str. 31 August şi Maria Cebotari. Oficial, Clubul Drive este deţinut de firma ÎCS „Drive” SRL, care, la rândul său, aparţine în proporţie de 100% firmei offshore „Otiv Prime Hospitality BV”, înregistrată în Olanda. Pe lângă Clubul de noapte Drive, „Otiv Prime Hospitality BV” deţine şi ÎCS „Codru Hospitality” SRL (Hotelul Codru) şi ÎCS „Nobil Club” SRL (Hotelul Nobil), despre care presa a scris în repetate rânduri că aparţin lui Vlad Plahotniuc.

  Conform datelor de la Cadastru, terenul şi clădirea în care este amplasat Clubul Drive aparţin firmei ÎCS „Finpar Invest” SRL, la fel controlată de Vlad Plahotniuc.

  Deşi Clubul Drive şi-a schimbat locaţia de aproape un an, ÎCS „Drive” SRL continuă să aibă adresa juridică pe Calea Orheiului, fosta locaţie a Clubului Drive. Aici, între timp, şi-a deschis uşile un alt club de fiţe, Paradyse Club, deţinut, oficial, de firma „Moda-Prestij” SRL, fondată şi condusă de Arina Corşicova. „Moda-Prestij” închiriază spaţiul în care este amplasat acum Clubul Paradyse (în trecut Drive) de la ÎCS „Petrom Moldova” SA, proprietara clădirilor şi a terenului din str. Calea Orheiului. Contractul de arendă a fost înregistrat în septembrie 2014 şi este valabil până în august 2019. „Moda-Prestij” a fost unul dintre sponsorii electorali ai lui Ilan Şor în alegerile locale, alături de alte firme precum „Air Classica” sau „Dufremol”, deţinute de Şor. De asemenea, numele Arinei Corşicova se regăseşte printre acţionarii Băncii Sociale (implicată în dispariţia miliardului şi aflată acum în proces de lichidare), firma sa, „Diafan” SRL, deţinând 4.96% din acţiunile băncii.

  Stati şi Vieru: alte nume sonore, alte cluburi de fiţe

  Clubul de noapte Flamingo, situat pe str. Tăbăcăria Veche, este deţinut de „D&B” SRL, firmă cu un capital social subscris de 605,4 mii de lei. „D&B” este fondată de „Stati&Company” SRL, care deţine 100% din capitalul social. Aşa cum sugerează şi numele, această companie îl are în calitate de fondator şi conducător pe cunoscutul om de afaceri Gabriel Stati, fiul lui Anatolie Stati, proprietarul „Ascom Grup”. Anatolie Stati este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din R. Moldova, dezvoltând, în special, afaceri în domeniul petrolier în ţări precum Kazahstan, Irak sau Sudan.

  „D&B” SRL arendează clădirea de 187 m.p., în care este amplasat Clubul Flamingo, de la firma „Inceputul” SRL, al cărei proprietar este Serghei Sanalatii. De altfel, „Inceputul” SRL deţine întreg complexul din str. Tăbăcăria Veche 23, format din 14 construcţii şi un teren de peste 3,5 ha. De asemenea, Serghei Sanalatii este fondatorul firmei de construcţii „Promstroi-Grup”.

  Călin Vieru, fost deputat, este şi el proprietarul câtorva cluburi de noapte extrem de populare în Chişinău. Firmele „Trilux” SRL şi „Au 79 Gust” SRL, la care Vieru este unul dintre fondatori, deţin cluburile City şi Military Pub (deschis în locul fostului Booz Time), situate în aceeaşi clădire, pe str. 31 august 1989 din centrul Chişinăului. În imediata apropiere a celor două cluburi se află un alt local al ex-deputatului, Studio Nightclub, deţinut de firma „Studio Plus” SRL.

  Cluburi „faimoase” cu proprietari mai puţin cunoscuţi

  Un alt local de noapte „faimos” este Famous Club, din sectorul Buiucani. Terenul şi clădirea care găzduieşte clubul aparţin firmei „Iurs” SRL, fondată de soţii Nadejda şi Iurie Scutari. Clădirea, cu o suprafaţă totală de 1231 m.p., este dată în arendă până în 2018 firmei „Vitinia” SRL, al cărei unic fondator este Nadejda Scutari. Pe lângă Clubul de noapte Famous, familia Scutari deţine şi sala de festivităţi Banquet Room, situată în aceeaşi clădire, pe str. Bucuriei.

  Publicitate

  543-sargopnÎn sectorul Botanica, cel mai popular local de noapte este Clubul AKTIV. Acesta este deţinut de „Binonic Lux” SRL, fondată de Ruslan Stribiţchi şi Viorel Braga. Prin intermediul „Primeclub” SRL, cei doi, împreună cu Feodora Lungu, deţin şi Clubul de noapte „Kremlin”, din sectorul Ciocana.

  Clubul de noapte „Sargon” este al „Ninevia” SRL, fondată de Svetlana şi Albert Şabazov. Cei doi sunt şi fondatori la „Vijelios” SRL, firmă ce deţine reţeaua de cantine „Gălbenuş”, dar şi la „Vijelios-Sport” SRL, proprietara unei săli de cinema 5D. În 2002 „Vijelios” SRL şi „Ninevia” SRL apăreau într-o hotărâre a Curţii de Conturi, care constata că cele două firme ar fi privatizat mai multe încăperi din imobilul ÎS „Casa Presei”, fără ca acestea să fie incluse în programul de privatizare din perioada respectivă.

  (UPDATE) Luni, 16 noiembrie, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că, în baza cererilor pompierilor, va fi suspendată activitatea a șase cluburi de noapte din Chișinău pe motiv că nu sunt respectate normele antiincendiu. Cele șase localuri sunt Ovico (Ovico SRL), Studio (Studio Plus SRL), City (Trilux SRL), Cocos Privé (Standard Vin Plus SRL), 777 (ÎI 777-Chiciuc) și Rai Gentleman’s (Gentleman SRL). Primarul a mai menționat că localurile își vor putea relua activitatea după ce vor fi remediate neregulile depistate.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  28 iunie 1940. „Eliberarea” din amintiri

  În 1940, părinții mei erau singurii din sat care aveau aparat de radio, fiind la curent cu evenimentele din țară și din lume. Aveam abia 9 ani și multe nu le înțelegeam. Îmi amintesc ca de un cutremur ziua în c…
  28 iunie 1940. „Eliberarea” din amintiri

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler