Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Concurs trucat. Rușine nouă”. Reacția…

„Concurs trucat. Rușine nouă”. Reacția ANI după ce corespondența instituției a fost făcută publică: „Acuzațiile ce se conțin în respectivele mesaje sunt neîntemeiate, iresponsabile și nu au niciun suport factologic”

Foto: ZdG

Reprezentanții Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI), organul de supraveghere al instituției, au venit cu un comunicat de presă vineri, 21 aprilie, în care anunță că au constatat că au fost făcute o serie de publicări ale „corespondenței private” ale Consiliului și ale ANI, care ar conține, printre altele, „atacuri la persoană, și limbaj licențios și inacceptabil din partea unui membru al Consiliului la adresa altor membri, precum și la adresa colegilor din cadrul ANI”.

Consiliul se referă la corespondența purtată pe adresa electronică a instituției, făcută publică de politicianul Vlad Bilețchi fostul președinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Unul din mesajele publicate de Bilețchi pare să vizeze concursul pentru funcția de președinte al ANI, în care un membru al organului de supraveghere al instituției, Vitalie Palega, ar fi scris colegilor: „Concluzie fără echivoc. Concurs trucat. Rușine nouă”.

ZdG a solicitat un comentariu din partea lui Vitalie Palega, dar nu am primit un răspuns deocamdată.

„Clarificăm faptul că opiniile exprimate de acest membru al Consiliului îi aparțin în totalitate și nu reflectă viziunile sau valorile Consiliului de Integritate ca entitate. Acuzațiile ce se conțin în respectivele mesaje sunt neîntemeiate, iresponsabile și nu au niciun suport factologic sau juridic.

Consiliul de Integritate este pe deplin angajat în respectarea celor mai înalte standarde de transparență, responsabilitate și integritate. Tratăm cu multă seriozitate orice acuzații de comportament necorespunzător. În prezent, investigăm această situație neplăcută și odată ce toate faptele vor fi stabilite, vom întreprinde pașii necesari pentru a evita asemenea incidente pe viitor”, se arată în comunicatul semnat de 7 dintre cei 8 membri ai Consiliului de Integritate.

Consiliul de Integritate a validat pe 20 aprilie, cu șapte voturi pro, rezultatele concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI). Concursul a fost câștigat de Lilian Chișca, care ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Autorității.

Demersul privind numirea lui Lilian Chișca în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI) urmează a fi înaintat președintei țării, Maia Sandu, pentru aprobare.