Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisia pentru Situații Excepționale a…

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat o dispoziție privind extinderea dreptului de aflare temporară a cetățenilor ucraineni pe teritoriul R. Moldova și facilitarea accesului la încadrarea în câmpul muncii

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat, în cadrul ședinței din 18 mai, dispoziția conform căreia a fost prelungită aflarea temporară a cetățenilor ucraineni pe teritoriul R. Moldova cu încă 90 zile, suplimentar la cele 90 zile prevăzute în legea privind regimul străinilor în R. Moldova.

Respectiv, Ministerul Afacerilor Interne subliniază că pe perioada stării de urgență, se permite șederea pe teritoriul R. Moldova a cetățenilor ucraineni și membrilor de familie ai acestora, care au intrat în R. Moldova în perioada stării de urgență, din data de 24 februarie, precum și cei care se aflau legal în țara noastră la data instituirii stării de urgență. Conform prevederilor dispoziției comisiei CSE, cetățenilor ucraineni li s-a extins dreptul de aflare temporară pe teritoriul RM, pe o perioada de 180 zile, fără obligativitatea obținerii permisului de ședere.

Totodată, angajatorii care vor dori să încadreze în câmpul muncii cetățeni ucraineni, nu vor mai fi obligați să includă în contractul de muncă, drept salariu minim admisibil, suma salariului mediu pe economie, care pentru acest an constituie 9 900 de lei.

Anterior, cetățenii ucraineni care doreau să se angajeze în câmpul muncii și să obțină dreptul de ședere provizorie în scop de muncă, conform legii, trebuiau să prezinte un set de documente, printre care contractul de muncă, valoarea căruia nu trebuia să fie mai mică decât salariul mediu pe economie. Conform deciziei CSE, din 18 mai, pentru cetățenii ucraineni se exclude această obligativitate.

O altă facilitare pentru cetățenii ucraineni care doresc să obțină permisul de ședere în scop de muncă, constituie anularea taxei de stat în valoare de 1 440 de lei.

Potrivit autorităților, aceste modificări vin să faciliteze acordarea dreptului de ședere tuturor cetățenilor ucraineni, precum și să faciliteze procesul de angajare a acestora în câmpul muncii.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, pe teritoriul R. Moldova sunt 85.946 cetățeni străini (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul R. Moldova-Ucraina din 24 februarie). 45.458 dintre aceștia sunt minori.

De asemenea, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă menționează că până la data de 16 mai 2022 a primit notificări de la agenții economici despre angajarea a 442 cetățeni din Ucraina, dintre care: 344 femei și 98 bărbați.

Pe 24 februarie, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina. Pe 21 aprilie, deputații din Parlamentul de la Chișinău au susținut propunerea Guvernului de a prelungi starea de urgență pe întreg teritoriul național cu încă 60 de zile.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Sute de localități au fost distruse de bombardamentele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina