Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ciocoi, despre vaccinul anti-COVID care…

Ciocoi, despre vaccinul anti-COVID care urmează să fie adus în R. Moldova: Ar putea să fie Pfizer sau Moderna. Ce spune despre Sputnik V

Autoritățile R. Moldova nu cunosc deocamdată ce vaccin va primi R. Moldova la sfârșitul lunii februarie. Declarația aparține prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi. Acesta însă asigură că sistemul dispune de toate condițiile pentru a depozita până la 200.000 de vaccinuri împotriva COVID-19.

„Sper că la începutul lunii februarie vom începe realizarea programului național de vaccinare. La moment nu cunoaștem ce vaccin va primi R. Moldova. Suntem în process de discuții, ar putea să fie Pfizer sau Moderna. Suntem în discuții tehnice și până la urmă cred că nu contează care producător va fi. Până la urmă avem garanția că, condițiile tehnice sunt asigurate, dacă este vorba de vaccinul Pfizer care are nevoie de păstrarea la temperaturi de -70 C. Eu vă asigur că avem toate condițiile pentru a depozita până la 200.000 de vaccinuri. Dispunem de capacități frigorifice care corespund criteriilor necesare și care permit menținerea unui număr confortabil de vaccinuri.

La finele lunii februarie R. Moldova va primi prin finanțare din partea OMS noi capacități frigorifice care ar extinde capacitatea dacă vorbim de vaccinul Pfizer”
, susține Ciocoi.

Referitor la vaccinul realizat de Federația Rusă, Sputnik V, Ciocoi susține că R. Moldova va permite importul doar vaccinurilor care au autorizația Organizației Mondiale a Sănătății și Agenției Europene a Medicamentului.

„Atât timp cât un vaccin nu este autorizat de aceste organizații, noi nu-l vom intruduce pe piața din R. Moldova”, a declarat Ciocoi.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că la 7 ianuarie a primit confirmarea că R. Moldova poate beneficia până la sfârșitul lunii ianuarie de primele doze de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, procesul de vaccinare va începe din februarie. Anunțul a fost făcut de reprezentanții MSMPS în cadrul conferinței de presă cu tema „Asigurarea Republicii Moldova cu vaccinul anti-COVID-19. Planul național de imunizare anti-COVID-19”.