Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Chicu va merge de două…

Chicu va merge de două ori să îi comemoreze pe cei căzuți în războiul de pe Nistru: „Evenimentul e important și tragic”

După ce a depus flori la Complexul memorial „Eternitate” alături de președintele Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu susține că va merge încă o dată să îi comemoreze pe cei căzuți în războiul de pe Nistru.

„Cred că e bine să meargă toți conducătorii statului să depună flori. Eu voi merge și la ora 11. Evenimentul e important și tragic. Să stăm acolo, lângă monument, să ne reculegem, cre că e de folos pentru fiecare”, și-a argumentat decizia premierul.

„Cred că e bine să meargă toți conducătorii statului să depună flori. Eu voi merge și la ora 11. Evenimentul e important și tragic. Să stăm acolo, lângă monument, să ne reculegem, cre că e de folos pentru fiecare”, și-a argumentat decizia premierul.

În fața jurnaliștilor, Ion Chicu a declarat că tragedia din 1992 este folosită în scopuri politice și ne-a scindat ca popor, însă a refuzat să precizeze care au fost părțile implicate în războiul de pe Nistru.

„Ca și orice război, ceea ce s-a întâmplat în 4 luni, la Nistru, a fost cea mai mare tragedie de la independență încoace. O durere care nici astăzi nu trece. Un război care ar trebui să ne învețe multe. Nu toate le-am învățat de atunci. Nu am învățat să fim uniți în fața provocărilor și pericolelor care stau în fața țării”, a precizat premierul.

Retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova

Solicitat să se expună cu referire la retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova, Chicu a subliniat că pe marginea acestui subiect trebuie să acționăm „diplomatic”.

„Retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării este prima sarcină a oricărui stat. Țara trebuie să rămână fără trupe. Dar, între a cere și a soluționa problema, între a declara și a face lucruri concrete, e diferență mare. S-a cerut de multe ori dar, pe de altă parte de fura miliardul. Haideți să facem ca statele civilizate. Trebuie de acționat diplomatic, cu măsuri gândite, fără de marșuri”, consideră premierul.

Reacția lui Chicu la solicitările veteranilor

Anterior, mai mulți veterani au cerut din partea autorităților ajutoare sociale pentru ei și pentru familiile lor, polițe medicale gratuite și susținere din partea statului. Premierul Chicu consideră că unele revendicări ale veteranilor sunt „pertinente” și că Guvernul urmează să le pună în aplicare.

„O bună parte din aceste revendicări pot fi realizare în termen restrâns și o bună parte le-am acceptat spre realizare. Ne străduim să facem ce putem”, spune premierul.

Chicu a mai precizat că veteranii care nu sunt angajați în câmpul muncii ar urma să beneficieze de poliță medicală.