Principală  —  IMPORTANTE   —   Interviu: Cetățenii sunt îndemnați să…

Interviu: Cetățenii sunt îndemnați să nu judece pe nimeni, căci oricui i se poate întâmpla

Interviu cu Silvia Tabor din R. Moldova, stabilită în Taiwan de patru ani, și soțul ei Charles Chiou

Cum, în ce perioadă, s-a răspândit virusul în Taiwan?

Deocamdată, virusul nu s-a răspândit în sensul larg al cuvântului. Cu fiecare apariție a unei persoane infectate, familia și toți cei cu care a contactat persoana sunt izolați. Astfel, până acum, cu mici excepții, de la o persoană venită s-a infectat doar familia, sau personalul care locuiește cu faimlia. Aici, când o persoană este testată pozitiv, se face un anunț, fiind indicate toate punctele pe unde a trecut respectiva persoană. Toți cei vizați sunt rugați să se izoleze pe o perioadă de 14 zile. De fapt, aici oamenii s-au așteptat la un scenariu cel puțin cum e Japonia și Coreea de Sud, mai ales că virusul a apărut înaintea Anului Nou chinezesc, când toți merg în vacanță, la rude, în călătorii, etc… De altfel, și aici au prelungit vacanța de iarnă cu câteva săptămâni și au început școala după ce s-au asigurat că pot ține situația sub control.

În ultimile două săptămâni, au fost testate pozitiv doar persoane venite în mare parte din Europa. Vreo 4 din Anglia, 2 din Olanda, unu din Turcia, având escală la Dubai, deși nu se știe dacă l-ar fi luat din Dubai, Turcia sau din avion. Mai e o persoană, care a avut vizitatori din SUA și care, la rândul lor, au fost testați pozitiv.

Aș mai sublinia aici că, din motive politice, China restrecționase călătoriile cetățenilor săi în Taiwan, probabil, pentru a pedepsi financiar Taiwanul și guvernul democrat care susține independența acestui stat. Deci, din acest motiv, cetățenii chinezi și-au ales alte destinații pentru vacanțe și foarte puțini au venit în Taiwan. În realitate, acest scenatiu a fost un mare noroc pentru Taiwan, unde, de obicei, fluxul de turiști chinezi era foarte mare, dar de la ultimele alegeri prezidențiale se micșorase  considerabil.

Foto: alkhaleejtoday.co

Cum a reacționat sistemul medical?

Sistemul medical a demonstrat că este cu-adevărat pregătit. În primul rând, aici se  asteptau la un scenariu cu sute sau poate mii de infectați. Taiwan are în spitale circa 1100 de boxe izolare. Inițial, strategia a fost ca fiecare pacient să fie izolat separat în astfel de boxe, în diferite spitale, deoarece astfel poate fi tratat cu mai multă exigență fiecare pacient. Aici s-a inceput testarea persoanelor cu simptome imediat cum s-a auzit despre infecție. Amintesc aici că Taiwan a trecut prin SARS în 2002-2003. Între timp, s-a investit foarte mult în combaterea unor astfel de infecții.

De fapt, aici, sistemul medical în ansamblu este foarte bine pus la punct. Fiecare persoana are card medical în care este centralizată toată informația legată de sănătate. La orice majorare a numărului de pacienți din cauza pneumoniei, Taiwan bate alarma și efectuează teste minuțioase.

La fel de important e și faptul că, în Taiwan, sistemul medical este prietenos pentru toata lumea. Nimeni nu va sta acasă cu febră, pe motiv că se teme să meargă la spital din motive financiare sau din lipsa de încredere față de medici.

Cine sunt cei afectați?

Cum spuneam la început, cei afectați sunt fie turiști, fie oameni de afeceri care vin din afara țării și, mai târziu, familia constată că a fost afectată. A fost un caz când a fost infectat un sofer de taxi, care a luat de la aeroport un om de afaceri revenit din China. Acest șofer fiind și singura persoană care a decedat de coronavirus în Taiwan.

Mesajul „stați acasă” e valabil în Taiwan?

Neapărat. Chiar și în condițiile unui sistem medical de cea mai bună calitate, când se ajunge la un număr mare de persoane, nu mai ajung resurse, mai ales că acest virus se răspândește foarte rapid și perioada de incubare e mai îndelungată. „Stați acasă” e cea mai bună metodă de a scăpa de virus.

Aici, deocamdată, nu ni se cere să stam absolut izolați și asta pentru că, până acum, a fost depistat traseul fiecărui infectat, reușindu-se izolarea persoanelor aflate în pericol. Oricum, oamenii merg mai rar la cumpărături, magazinele sunt mai puțin aglomerate, iar circa 80% din populație poartă măști.

Deocamdată, nu s-a cerut izolarea, doar e o recomandare să stăm mai mult acasă, să evităm locurile aglomerate. Dar taiwanezii sunt foarte disciplinați. Dacă mâine Guvernul spune că trebuie toti sa stea acasă, izolați, cu siguranță, străzile vor fi pustii.

Un alt moment importatant este faptul că cele mai afectate sunt persoanele în vârstă. Taiwanezii au un respect deosebit pentru bătrânii lor și faptul că acest virus este periculos pentru vârstnici nu a făcut pe nimeni să respire mai ușor.

Mai e și cultura specifică acestei regiuni. Aici oamenii nu prea obișnuiesc să se îmbrățișeze, să se sărute, iar de când s-a auzit de virus, nu-și mai dau mâna, în semn de salut. Toți au revenit la metoda antică, plecând capul, când se salută cu cineva. Suntem precauți, dar nu izolați.

Se zice că acest virus e sensibil la temperaturi înalte. În Taiwan e destul de cald. Ce spun specialiștii, au sau nu temperaturile ridicate vreo influență asupra acestui virus?

În Taiwan e mai cald decât în Moldova, dar oricum e iarnă și temperaturile sunt între 15 și 23 de grade, nu sunt ca vara, când depășesc 30 de grade. Dar, acum virusul a început să se răspândească în Indonezia, Australia, unde este foarte cald. Deci, ipoteza că virusul nu rezistă la călduri nu prea are credibilitate.

E panică la voi? Cum poate fi combătută panica?

Panică nu este, dar îngrijorare  – da. Mai ales la început, toți au fost extrem de îngrijorați. Să vă spun și de ce nu e panică. În primul rând, pentru că Guvernul este foarte transparent în aceste condiții. Nu ascunde absolut nimic. De la primul caz apărut, fac zimlnic conferințe de presă, în care se anunță situația la moment, statistici reale despre persoanele infectate. Se vorbește despre starea celor internați: câți sunt în stare gravă, câți sunt lejer afectați. Cetățenii află orice detalii despre pacienți, cu excepția numelor și a locului aflării lor.

Taiwanezii au încredere sută la sută în tot ce spune Ministerul Sănătății. Datorită acestor conferințe de presă și detaliilor enunțate, nu circulă știri false. S-ar putea ca astfel de știri să circule în altă parte despre Taiwan, dar în Taiwan nimeni nu le va crede, deoarece fiecare se informează din conferințele de presă ale Ministerului Sănătății.

Numele celor afectați nu îl află nimeni, poate doar dacă vecinii ar afla cumva. A fost și un caz când persoana vindecată s-a adresat public pentru a încuraja alte persoane afectate și pentru a-și împărtăși experiența personală și îndemnând cetățenii să nu judece pe nimeni căci oricui i se poate întâmpla.