Principală  —  IMPORTANTE   —   Când ar putea ajunge vaccinul…

Când ar putea ajunge vaccinul anti-COVID în R. Moldova și când ar putea demara campania de vaccinare

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 ar putea ajunge în R. Moldova în maximum 3 luni, iar peste încă vreo 6 luni, adică toamna anului 2021, ar putea demara un program național accesibil de vaccinare, spune șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca.

După un an de luptă cu noul coronavirus, duminică, 27 decembrie, a început campania de vaccinare în UE. R. Moldova însă nu a obținut până acum vaccinul și nu se știe exact când îl va primi.

„Cererea în lume la aceste vaccinuri este enormă și nemaiîntâlnită. “Puterile mari”, cu regret, au la moment acces prioritar la vaccin comparativ cu “puterile mici”. Cred că în maximum 3 luni primele doze de vaccin vor ajunge și în R. Moldova, iar maximum din toamna anului 2021 am putea demara un program național accesibil de vaccinare”, spune Boris Gîlca.

Acesta susține că vaccinările sunt necesare pentru toată populația, inclusiv pentru cei care au fost infectați cu COVID-19, iar pentru imunitate colectivă ar trebui să fie vaccinată cel puțin 70% din populația țării. „Asta înseamnă la modul ideal o necesitate de circa 1,5 milioane de doze”, spune Gîlca.

El spune că R. Moldova trebuie să se securizeze cu vaccinuri conforme din toate sursele și de la toți producătorii validați.

„La prima etapă vaccinul va ajunge de la GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări) prin platforma COVAX în cooperare cu OMS și UNICEF (până la 20% de vaccinuri gratuite). O anumită cantitate va fi donată R. Moldova de România (din cantitatea parvenită României de la UE). Restul dozelor trebuie să le procuram – gradual, în cantități mici, de la orice producător eligibil”, mai spune șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău.

Gîlca este de părere că vaccinul ar trebui să fie gratuit. Între timp, acesta recomandă, în continuare, respectarea măsurilor epidemiologice, purtarea corectă a măștii de protecție, păstrarea distanței fizice și spălarea pe mâini cât mai des.

Anterior ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, spunea că primul lot de vaccinuri contra COVID-19 ar putea ajunge în R. Moldova la sfârșitul lunii ianuarie.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova este de 140.996. În total, 126.651 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 2.883 au pierdut lupta cu boala.