Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CA a obținut un nou…

CA a obținut un nou câștig de cauză într-un proces de judecată cu compania care deține Primul în Moldova și Accent TV

Consiliul Audiovizualului (CA) anunță că a obținut câștig de cauză într-un proces de judecată cu Telesistem TV SRL, fondatoarea serviciilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Pe 16 noiembrie, acțiunea companiei media a fost respinsă ca neîntemeiată de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, conform unui comunicat publicat de instituție.

Furnizorul a acționat în instanță CA pentru anularea a 5 amenzi în sumă de 65 000 de lei aplicate pentru insuficiența de programe locale, de producție în limba română, precum și în orele de maximă audiență, prevăzute la art. 4 alin. (3) lit. c), alin. (7) și alin. (9) din Codul serviciilor media audiovizuale.

Prin decizia CA din 16 decembrie 2022, Primul în Moldova a fost sancționat cu 3 amenzi în valoare de 37 000 de lei pentru că a realizat cu peste 7 ore mai puțin produs local, doar aproximativ 20 de ore de programe în limba română și a difuzat cu peste 4 ore mai puține programe în prime-time.

Accent TV a fost sancționat prin aceeași decizie cu două amenzi a câte 14 000 de lei pentru că a realizat doar 16 ore 39 de minute de programe locale față de 56 ore cât ar fi trebuit să difuzeze conform legislației. La fel, în primă difuzare a dat aproape 16 ore de produs local din 42 de ore, conform clasificării postului.

Activitatea a șase posturi de televiziune a fost suspendată, la sfârșitul lunii octombrie, pe durata stării de urgență în R. Moldova, după ce Serviciul de Informații şi Securitate (SIS) a propus Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) să „sisteze” licențele de emise a șase posturi TV: Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Pe 16 decembrie 2022, CSE a mai aprobat o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.