Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Câștig de cauză în prima…

Câștig de cauză în prima instanță pentru CA față de Primul în Moldova în legătură cu modul de reflectare a agresiunii militare asupra Ucrainei

Sursa: Primul în Moldova/Facebook

Consiliului Audiovizualului (CA) anunță printr-un comunicat că a obținut câștig de cauză în prima instanță pe 14 noiembrie 2023, când Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins ca fiind neîntemeiată acțiunea TELESISTEM-TV SRL, fondatoarea serviciului de televiziune Primul în Moldova.

Compania s-a plâns pe CA care, pe 11 martie 2022, a sancționat furnizorul cu două amenzi în sumă de 10 000 lei pentru lipsa imparțialității și a echilibrului în știrile difuzate pe 24-25 februarie 2022 privind reflectare invadării Ucrainei de Federația Rusă.

„Astfel, pe 24 februarie 2022, în cadrul programului informativ de limbă rusă „Новости” la realizarea subiectului „Война в Украине” și în principalul buletin al zilei „Știri” – „Ucraina în stare de război” Primul în Moldova nu a asigurat imparțialitatea, echilibrul și favorizarea liberei formări a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, chiar dacă, aparent, acestea ar fi fost reflectate.

Relatările moderatorului despre situația din țara vecină au putut crea impresia că acțiunile Federației Ruse ar fi fost îndreptate spre eliberare: „Украина объявила военное положение. Чрезвычайную меру одобрила сегодня утром Верховная Рада после начала Россией масштабной военной операции в соседней стране, которую назвала „освободительной”. Comentariul reporterului s-a referit la declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin, care susținea că atacul asupra Ucrainei a avut ca scop protejarea cetățenilor ruși din DonbasÎn continuare a fost redată afirmația liderului de la Kremlin că guvernarea ucraineană a fost luată ostatică: „Сегодняшние события связаны … с защитой самой России от тех, кто взял Украину в заложники и пытаются использовать её против нашей страны и её народа … это самозащита от создаваемых нам угроз и от ещё большей беды”. La amenințările lui Vladimir Putin de a contracara orice acțiuni externe împotriva războiului din Ucraina nu a fost prezentată nicio altă poziție sau replică, lăsând să se înțeleagă că decizia președintelui rus de a invada Ucraina este una justificată.

Furnizorul a prezentat discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care susținea că țara lui vrea pace: „Народ Украины хочет мира, власть Украины хочет мира, хочет и делает. Делает всё, всё что может. Мы не одни — это правда, Украину в этом поддерживает много стран. Почему? Да потому что речь не о мире любой ценой, речь о мире и о принципах, о справедливости”. Mai mult, prin aceste declarații scoase din context a fost posibil ca știrea să fie înțeleasă în sensul expus de Putin, că Ucraina ar fi fost ostatică. Ca durată, declarațiile președintelui rus le-au depășit semnificativ pe cele ale președintelui ucrainean”, se spune în comunicatul CA.

Totodată, potrivit CA, în reportaj s-a menționat că a fost distrusă infrastructura militară și de apărare a Ucrainei ca urmare a „operațiunii ruse”. În acest caz, nu a fost citată o altă sursă și nu a fost clar cum a fost trasă această concluzie, partea ucraineană a fost dezavantajată de informații neprobate și dezechilibrate. Acest subiect a fost prezentat și în cadrul buletinului principal de știri de la ora 18:00.

CA mai menționează că în știrea din 25 februarie 2022 – „Primele victime ale războiului”, furnizorul nu a ținut cont de principiul informării corecte cu privire la un fapt sau eveniment, al verificării și prezentării informației în mod imparțial și cu bună-credință: „Prima zi de război în Ucraina a luat viața a 137 de soldați și civili, iar cifra răniților, anunțată de autoritățile țării vecine, a fost de peste 300. Oficial pierderile suferite de partea rusească nu sunt cunoscute”. Astfel, nu a fost clar la care autorități s-a făcut referire și cât de veridice au fost cifrele redate. Mai mult, din titlul știrii a reieșit că victime ale războiului au fost doar din partea ucraineană.