Principală  —  IMPORTANTE   —   Banca Mondială a aprobat finanțarea…

Banca Mondială a aprobat finanțarea adițională în valoare de 24,8 milioane euro ca răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova

Foto-simbol

Banca Mondială în Moldova anunță miercuri, 28 aprilie, că a fost aprobată finanțarea adițională în valoare de 24,8 milioane euro pentru achiziționarea de vaccinuri.

„Finanțarea adițională în cadrul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova”, lansat de noi cu un an în urmă, vine la un moment crucial în lupta cu pandemia, pentru a salva viețile cetățenilor. R. Moldova are nevoie de acces la vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19 pe piața globală, și Banca Mondială este aici pentru a o ajuta” a declarat Anna Akhalkatsi, directorul de Țară al Băncii Mondiale în R. Moldova.

Potrivit instituției, finanțarea adițională va susține achiziționarea vaccinurilor eligibile împotriva COVID-19 cu scopul de a acoperi 30% din populație pe parcursul etapelor 2 și 3 ale vaccinării. De asemenea, în cadrul finanțării respective va fi oferit suport de ordin tehnic și financiar pentru a vaccina 50% din cetățenii R. Moldova.

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susțin că, de fapt, sâmbătă, 24 aprilie, R. Moldova a recepționat din Federația Rusă un lot de 71 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dar nu 142 de mii, cum anterior a anunțat Parlamentul și Igor Dodon. Procesul de vaccinare cu Sputnik V în R. Moldova nu a început, deoarece nu este clar când R. Moldova va primi următorul lot de vaccin, pentru a imuniza cu a doua doză persoanele, susțin autoritățile din sănătate.

MSMPS a anunțat marți, 20 aprilie, că 51 500 de doze de vaccin împotriva COVID-19 AstraZeneca (Vaxzevria), din lotul de vaccin recepționat pe platforma COVAX, dar și din ajutorul umanitar oferit de România, au fost distribuite către instituțiile medico-sanitare publice, pentru a asigura continuarea procesului de vaccinare la nivel național, restul dozelor fiind securizate pentru doza 2.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în R. Moldova, a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.