Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Banca de Dezvoltare a Consiliului…

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a debursat grantul de 900 mii de euro, oferit țării noastre pentru acoperirea cheltuielilor legate de acordarea asistenței medicale refugiaților din Ucraina

Sursa foto: MAI

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) a debursat grantul în valoare de 900 mii de euro, acordat R. Moldova din Fondul pentru Migranți și Refugiați (FMR), pentru acoperirea retroactivă a cheltuielilor suportate de către sistemul de sănătate, în vederea acordării asistenței medicale refugiaților din Ucraina.

„Mijloacele financiare au fost transferate în contul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și vor acoperi cheltuielile instituțiilor medico-sanitare spitalicești care au oferit asistență medicală gratuită refugiaților, în situații de urgență medico-chirurgicală și tratament al COVID-19”, potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Sănătății (MS).

Acordul de grant dintre R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a fost semnat la Chișinău, în luna august 2022, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, iar în octombrie a fost ratificat de Parlament. Termenul de valabilitate a acordului este prevăzut până la 31 ianuarie 2023, potrivit Parlamentului.

Sute de mii de ucrainenei au intrat în R. Moldova, după ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei. Majoritatea au plecat țările membre ale UE, iar unii au ales să rămână în țara noastră. Potrivit datelor oferite de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pe 19 decembrie, pe teritoriul R. Moldova sunt 87 089 de cetățeni străini, (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul R. Moldova – Ucraina de la începutul războiului), dintre care 43 960 sunt minori.

De la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, perioada 24 februarie – 19 decembrie, de către Biroul migrație și azil au fost preluate 11 532 de cereri de azil, mai menționează MAI. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat, pe 19 decembrie, că peste 930 de ucraineni s-au angajat oficial în câmpul muncii din R. Moldova.

Potrivit Ministerului Sănătății, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) implementează proiecte de investiții cu orientare socială, iar Fondul pentru Migranți și Refugiați, fond fiduciar înființat de CEB, are scopul de a ajuta statele membre să gestioneze situațiile de urgență, ce țin de migranții și refugiații care sunt pe teritoriul acestora.