Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Autoritățile vor avea acces la…

Autoritățile vor avea acces la datele instituțiilor bancare și birourilor de credit privind situația financiară a familiilor care solicită compensații la energie. Proiectul de lege, votat în prima lectură

Vor fi instituite două categorii noi de vulnerabilitate energetică a populației: maximă și primară. Proiectul de lege a fost votat, vineri, 7 iulie, în prima lectură. Potrivit președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie Dan Perciun, care este autorul proiectului de lege, obiectivul inițiativei legislative este de a viza cât mai eficient păturile vulnerabile de cetățeni în contextul acordării compensațiilor pentru plata facturilor la consumul de energie.

Proiectul propune integrarea celor două instrumente de susținere a cetățenilor în perioada rece a anului, și anume – compensarea facturilor și ajutorul pentru perioada rece a anului – într-un mecanism unic. Autorul precizează că, în precedenta perioadă rece, aproximativ 170 000 de familii au beneficiat de ambele plăți, completând două cereri separate în două sisteme informaționale separate.

„O altă problemă invocată frecvent în ultimii 2 ani, odată cu implementarea sistemului de compensații în factură este impactul redus al măsurii pentru locuitorii zonelor rurale care nu sunt racordați la surse de energie pentru încălzire”, se arată în nota informativă a proiectului.

Astfel, în funcție de circumstanțele gospodăriei, aceasta ar urma să beneficieze fie de compensație în factură, fie de o plată monetară din Fondul de Vulnerabilitate Energetică.

Adițional, se propune acordarea accesului la datele deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare privind situația financiară a familiei, „pentru a avea o imagine mai bună a veniturilor familiei”.

„Aceasta măsură este imperativă în condițiile unei cote importante a muncii nedeclarate și subdeclarate în economia R. Moldova”, potrivit lui Dan Perciun.

În sezonul rece 2022-2023, în cazul gazelor naturale, statul a compensat tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, a fost de:

– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.