Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aproape 8 mii de cereri…

Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS în 8 zile

În opt zile, începând cu 1 iulie curent, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a recepționat aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă.

Astfel, până la 8 iulie,  în toate subdiviziunile teritoriale ale CNAS, au fost recepționate cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă în număr de 7889, ceea ce reprezintă 58 la sută către numărul scontat – 13 575.

Ponderea cea mai mare a cererilor depuse, 55% din numărul total de cereri recepționate, revine solicitanților domiciliați în mun. Chișinău și Bălți.

Conform prevederilor art. 33 din Legea nr.156/1998 privind sistemul public de pensii, modificat prin Legea nr.168 din 06.12.2019, de la 1 iulie 2020 dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl obţin beneficiarii a căror  pensie a fost  stabilită după 1 ianuarie 1999 și care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani.

Astfel, începând cu 1 iulie, curent, casele teritoriale de asigurări sociale au început recepționarea cererilor de la beneficiarii care corespund condițiilor stabilite în lege, conform vizei de domiciliu a acestora.

Dinamica numărului cererilor recepționate în aspect sectorial și pe zile se prezintă în următoarele diagrame.