Principală  —  IMPORTANTE   —   ANRE anunță că a avizat…

ANRE anunță că a avizat Acordul adițional încheiat de „Moldovagaz” și „Gazprom”

Foto: Profimedia Images

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat vineri, 22 octombrie, în ședință ordinară, Acordul adițional încheiat de S.A. „Moldovagaz” și S.A.P. „Gazprom”, referitor la condițiile de furnizare a gazelor naturale în R. Moldova în anii 2007-2011, conform căruia valabilitatea contractului a fost prelungită până la data de 31 octombrie anul curent.

Potrivit ANRE, volumul contractat de S.A. „Moldovagaz” pentru alimentarea cu gaze naturale a părții drepte a Nistrului constituie 53,83 mln metri cubi, iar volumul total contractat de S.A. „Moldovagaz” constituie 176,7 mln metri cubi de gaze naturale. Gazele naturale sunt livrate la punctele de interconectare cu Ucraina.

„În urma examinării solicitării privind programul de producere pentru anul 2021 al Î.M. „Antermo”, Consiliul de Administrație a aprobat valoarea prognozată a pierderilor normative de energie termică pentru anul 2021 în mărime de 78,9 Gcal. De asemenea, a fost aprobată modificarea Planurilor de investiții ale titularului de licență S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2021, astfel încât valoarea investițiilor ce urmează a fi realizate de către în sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare este egală cu 376 724,29 mii lei, iar pentru producerea energiei termice și pentru serviciile de distribuție și furnizare a energiei termice valoarea investițiilor pentru anul 2021 constituie 3 091,05 mii lei”, anunță ANRE printr-o notă informativă.

La finalul ședinței, conform ANRE, au fost aprobate reperfectarea licențelor pentru activitatea de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat la stațiile de alimentare.

Începând de vineri, 22 octombrie, în R. Moldova este declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență în R. Moldova în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale a fost publicată în Monitorul Oficial (MO).

Documentul aprobat prevede și instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite. Astfel, parlamentarii au introdus un amendament potrivit căruia, prezenta stare de urgență nu afectează desfășurarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie.

Potrivit ministrului Justiției, restricțiile și împuternicirile prevăzute în Hotărârea cu privire la instituirea stării de urgență se vor aplica exclusiv în domeniul energetic și doar pentru depășirea crizei de gaze naturale. Astfel, potrivit documentului, restricțiile nu vor afecta cetățenii R. Moldova. Aceasta este a treia stare de urgență instituită în R. Moldova. Anterior în R. Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pentru o lună. Detalii aici.