Principală  —  IMPORTANTE   —   ANI: Fostul secretar general de…

ANI: Fostul secretar general de stat al MECC Igor Șarov, actual rector al USM ar fi admis un conflict de interese în perioada în care a activat la minister

Igor Șarov, doctor-conferențiar, ex-ministru al Educației, rector USM

Fostul secretar general de stat al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) Igor Șarov, actual rector al Universității de Stat din Moldova (USM) a fost stabilit cu un conflict de interese, în perioada în care a activat la minister, anunță Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Igor Șarov a fost viceministru al Ministerului Culturii în perioada 2013-2017. Din 2017 și până în 2019 a deținut funcția de secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. În 2020 a devenit ministru al MECC, în cadrul Guvernului Ion Chicu, iar spre sfârșitul anului a fost ales rector al USM.

ANI a inițiat și o procedură de control al averii pe numele unui procuror de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) și unui judecător de la Judecătoria Chișinău.

Pe numele unui primar dintr-o suburbie a Chișinăului a fost pornită o cauză contravențională pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, iar directorul unei instituții publice din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ar putea fi sancționat pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale, pe numele acestuia, la fel, fiind deschisă o cauză contravențională, susțin inspectorii de integritate.

Câte o incompatibilitate de funcție au fost constatate la un consilier raional din Consiliul raional Fălești și la un consilier local din raionul Basarabeasca.