Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Angajata Curții de Conturi, care…

Angajata Curții de Conturi, care l-a acuzat pe Marian Lupu de „avansuri sexuale”, susține că a fost retrogradată din funcție. Reacția instituției

Colaj ZdG. Sursa foto: Facebook, CCRM

Tatiana Vozian, angajata Curții de Conturi a R. Moldova (CCRM), care în aprilie 2023 l-a acuzat pe președintele instituției, Marian Lupu, de „avansuri sexuale” a anunțat că i s-a propus și a acceptat o funcție „inferioară celei deținute anterior”.

În prezent, Tatiana Vozian ocupă funcția de șefă a Direcției generale metodologie, planificare și raportare a Curții de Conturi. Aceasta susține că a fost retrogradată din funcție după ce a declarat public despre „avansurile sexuale” care ar fi fost făcute la adresa sa de președintele instituției, Marian Lupu. De cealaltă parte, reprezentanții Curții de Conturi susțin că „nu este vorba despre retrogradare”, ci despre „reorganizarea” instituției, făcute în urma unei evaluări internaționale.

Începând cu 1 iulie 2023, Tatiana Vozian va ocupa funcția de șefă a Direcției dezvoltare instituțională și metodologie, potrivit documentului publicat de aceasta pe rețelele socializare, în care se menționează că i s-a propus o altă funcție în contextul aprobării, la 28 aprilie 2023, a noii Structuri organizatorice a Curții de Conturi.

„La exact o lună de la declarațiile mele publice am fost retrogradată în funcție! Am acceptat o funcție inferioară celei deținute anterior de mine, pentru că îmi asum consecințele unui denunț public despre o persoană controversată, dar bine relaționată așa cum este cet. Lupu! După cum am scris anterior sunt fidelă Curții de Conturi în sine, dar nu cet. Lupu și nu mă sperie “pedepsele” lui de retaliere!”, a scris pe Facebook Tatiana Vozian.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Violeta Balan, șefa Secției relații externe și comunicare din cadrul Curții de Conturi, a declarat că în cadrul reorganizării instituției „10 – 12 persoane au rămas fără funcțiile pe care le aveau și li s-au propus alte funcții”.

„Este vorba despre reorganizare. Această reorganizare nu este spontană, a fost planificată și este un rezultat al recomandărilor care au fost făcute în cadrul evaluării „peer review”, efectuată de un grup de experți internaționali. Una din recomandări a fost optimizarea. Nu este vorba doar despre doamna căreia i s-a propus acum alt post, este vorba despre 10 – 12 persoane care au rămas fără funcțiile pe care le aveau și li s-au propus alte funcții. Am avut șase direcții generale, una dintre care era Direcția generală metodologie, planificare și raportare și cinci direcții generale de audit. Acum sunt doar trei direcții generale. (…) Din Direcția generală metodologie, planificare și raportare au fost create două structuri mari, care au direcții puțin diferite de activitate și doamnei i s-a propus o funcție. Nu este vorba despre retrogradare”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Violeta Balan, șefa secției relații externe și comunicare din cadrul Curții de Conturi.

Tatiana Vozian l-a acuzat, în aprilie 2023, pe președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, de „avansuri sexuale” și a declarat că după ce ar fi refuzat aceste avansuri i-a fost aplicată o mustrare aspră. Într-o reacție oficială, Curtea de Conturi declara atunci că acuzațiile angajatei sunt „calomnii și insinuări”.

Instituția menționa că „declarațiile calomnioase au fost previzibile și au fost enunțate îndată după informarea angajatei despre decizia Comisiei de disciplină a Curții de Conturi” privind aplicarea sancțiunii disciplinare „pentru nerespectarea normelor de conduită”.

Ulterior, Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM), a anunțat că președintele instituției, Marian Lupu, o va acționa în judecată pe Tatiana Vozian pentru „calomnie și defăimare”. Încă peste câteva zile, președintele CCRM i-a cerut Tatianei Vozian să dezmintă informațiile difuzate de aceasta pe 11 aprilie, prin care Lupu a fost acuzat de „avansuri sexuale”. Atunci, solicitată de Ziarul de Gardă, Tatiana Vozian a declarat că Marian Lupu „se ascunde după colegi și Curte”: „Este ordinar comportamentului dlui, să mintă și să manipuleze folosind resursa Curții de Conturi”.