Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Andrei Spînu: „Peste 90% din…

Andrei Spînu: „Peste 90% din consumatorii din rețeaua Premier Energy Distribution sunt conectați la energia electrică”

Sursa foto: Pixabay

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunță că, la această oră, toți consumatorii din rețeaua de distribuție RED Nord și peste 90% din consumatorii din rețeaua Premier Energy Distribution sunt conectați la energia electrică.

„În orele următoare se vor conecta toți consumatorii. Echipele distribuitorilor sunt în teren. Mulțumesc tuturor celor implicați în restabilirea furnizării de energie electrică. Împreună cu toată țara vă suntem recunoscători!”, a spus Andrei Spînu într-o postare pe facebook.

Anterior, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunțat că 31 de raioane din țară au fost conectate la energie electrică, din acestea 13 sunt conectate parțial. Totodată, cinci puncte de trecere a frontierei și-au sistat activitatea din cauza lipsei energiei electrice pe teritoriul Ucrainei.

Miercuri, 23 noiembrie, mai multe raioane din R. Moldova, inclusiv municipiul Chișinău, au fost vizate de o pană de curent electric. Reprezentanții companiei de stat SA „Energocom” au anunțat că deconectările au fost cauzate de bombardamentele asupra infrastructurii energetice din principalele orașe din Ucraina și urmare a „efectului domino asupra sistemului energetic moldovenesc”.

Din februarie 2022, R. Moldova și Ucraina formează un bloc comun care a aderat la rețeaua europeană ENTSO-E. Potrivit companiei, acest lucru explică faptul că, deși majoritatea curentului în aceste zile este procurat din România, evoluțiile din Ucraina au consecințe asupra sistemului energetic al R. Moldova.

În ultimele ore, Rusia a bombardat masiv obiective energetice din Ucraina.