Principală  —  IMPORTANTE   —   Ancheta în cazul tânărului hărțuit…

Ancheta în cazul tânărului hărțuit în armată, după ce s-a aflat că este homosexual. Ministerul Apărării solicită „poze intime” sau „un certificat medical” care atestă că tânărul este homosexual: „Nimeni nu este dacă nu are probe” – VIDEO

Pentru a demonstra că ești homosexual trebuie să prezinți un certificat medical sau poze care atrag viața intimă”. Asta a declarat Petru Corciun, Inspectoratul Militar al Ministerului Apărării, maior de Justiție, în cadrul audierilor cu membrii Consiliului pentru Prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în cazul tânărului Marin Pavlescu, care anterior a acuzat, în spațiul public, că a fost hărțuit în armată, după ce s-a aflat că este homosexual.

Angajatul Ministerului Apărării susține că declarația tânărului care a dezvăluit că este homosexual nu este „suficientă” pentru a proba acest fapt. „E o simplă declarație. Nimeni nu este dacă nu are probe”, a afirmat Corciun.

Întrebat de Evghenii Goloșceapov, membru al Consiliului pentru Prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, cum anume ar trebui să fie probat faptul că Marin Pavlescu este homosexual, Inspectorul Militar al Ministerului Apărării a afirmat că tânărul trebuie să prezinte „un certificat medical sau poze intime care demonstrează că este homosexual”.

În replică, tânărul califică declarațiile reprezentantului drept „halucinante” și susține că nu va prezenta nicio poză și niciun certificat medical.

„Nici poze cum fac sex și nici certificate medicale niciodată nu voi prezenta. Sunt gay și basta!!! Ascultați declarațiile halucinante a reprezentantului Ministerului Apararii, Petru Corciun de la ședința de audieri a Consiliului , și dați-le apreciere“, a scris Marin Pavlescu pe Facebook.

Solicitați de ZdG pentru un comentariu pe marginea acestor declarații, responsabilii de comunicare din cadrul Ministerului Apărării ne-au comunicat că „vor analiza imaginile video și vor reveni cu un comentariu”. Audierile care conțin declarațiile inspectorului militar al Ministerului Apărării au avut loc acum cinci zile.

Dezbaterile dintre reprezentantul Ministerului Apărării și membrul Consiliului anti-discriminare:

Petru Corciun, maior de Justiție, Inspectoratul Militar al Ministerului Apărării: „Pentru a face o calificare corectă, și a porni de la această calificare – este persoana dată homosexuală sau nu, petiționarul, persoana dată, urma să probeze mai întâi de toate dacă într-adevăr, în baza unui certificat medical sau altceva, este homosexual. O simplă declarație nu este temei că această persoană este de orientare homosexuală”.

Evghenii Goloșceapov, membru al Consiliului pentru Prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității: „Întrebarea este, cum persoana trebuie să probeze că are o orientare sexuală sau alta? Medicul nu stabilește asta. Asta va fi, la fel, declarația persoanei. Cum trebuie să fie probat acest lucru”?

Petru Corciun, maior de Justiție, Inspectoratul Militar al Ministerului Apărării: „Certificat medical, niște poze. Poze care atestă acest lucru. (-Ce fel de poze?) – Poze care… sunt poze care atrag viața intimă și privată pot fi făcute și închise. În cazul dat, când o persoană într-adevăr este, urma să prezinte, bine, nu nouă, da chiar și Consiliului de discriminare probe. Eu am aici plângerea făcută de Consiliu și eu nici aici nu găsesc probatoriu. Să fie anexat probatoriul precum că persoana într-adevăr este homosexuală. O simplă declarație? În societate, zilnic o grămadă de oameni declară. Unul e prinț, altul e rege, dar nimeni nu este dacă nu au probe. Probatoriul, până nu vedem nu credem. Dar e simplă declarație nu este probă. Chiar dacă a ieșit în presă și a spus că este, trebuie probatoriul. Fără probatoriu nu am văzut că este, nu pot afirma că s-a adeverit. Până nu este un probatoriu, nu pot să emit o concluzie că declarațiile sunt veridice”.

Evghenii Goloșceapov, membru al consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității: „Doriți să aveți poze cum persoanele fac sex și numai atunci puteți să spuneți că iată persoana este heterosexuală sau homosexuală”

Petru Corciun, maior de Justiție, Inspectoratul Militar al Ministerului Apărării: „Mie pozele nu-mi trebuie, dar Consiliul trebuie să ia în calcul asta la emiterea unei decizii pentru că anume o simplă declarație, fără suport probatoriu, nu poate servi la emiterea unei decizii în acest sens. Anume de la acel moment când Consiliul va stabili că într-adevăr persoana este homosexuală și când această informație și acest probatoriu a stat cunoscut celor din partea reclamată, din Brigada nr. 2, și anume din acel moment să înceapă a calcula și a da o apreciere justă cu privire la cum pot fi calificate acele cuvinte. Eu le-am calificat ca injurii”.

În luna noiembrie 2021, Marin Pavlescu făcea public un mesaj video în care anunța că nu vrea să se întoarcă în armată, după ce acolo s-a aflat despre identitatea sa sexuală, iar el nu se mai simte în siguranță, pentru că este zilnic hărțuit. Totodată, el spunea că își asumă consecințele și înțelege că acțiunile sale vor fi apreciate ca dezertare.

Ulterior, Ministerul Apărării a declarat că s-a autosesizat pe marginea acestui caz și că a fost pornită o anchetă internă, lucru despre care a anunțat avocata tânărului, Doina Ioana Străisteanu. 

ZdG a discutat cu Marin Pavlescu despre contextul în care s-a aflat despre identitatea lui sexuală, despre viața în armată, dar și despre ce ar vrea să facă mai departe. DETALII AVEM AICI: Mărturiile tânărului hărțuit în armată, după ce s-a aflat despre identitatea sa sexuală: „Acest sistem e construit cu anii, nu cred că-l vor schimba pentru mine”