Ambasada Turciei încearcă să calmeze spiritele
Ambasada Turciei la Chișinău încearcă să calmeze spiritele. Potrivit lor, deși în Turcia a fost declarată stare de urgență pentru trei luni, acest lucru s-a făcut pentru a lua în mod rapid şi eficient măsurile necesare pentru a elimina ameninţările la adresa democraţiei, precum și pentru a asigura liniștea și siguranța cetățenilor și a străinilor, care vizitează această țară.
„Oamenii pot să continue să-și plănuiască vacanțele și întâlnirile de afaceri în Turcia. Zonele turistice sunt sigure și se află sub control sporit din partea autorităților, chiar dacă acolo nu au fost înregistrate careva conflicte violente”, susțin reprezentanții Ambasadei.
Amintim că la 19 iulie, în cadrul unei conferințe de presă referitor la evenimentele recente din Turcia, ținută de ambasador, a demarat cu un minut de reculegere în memoria victimelor tentativei de lovituri de stat. Mehmet Selim Kartal a mulțumit pentru mesajele de susținere și de condoleanțe venite din partea oficialilor moldoveni în adresa guvernului turc și a declarat că prietenia dintre popoare se testează anume în astfel de situații.
Ambasadorul a declarat că „în seara zilei de 15 iulie un grup al forțelor militare turce au încercat să producă o lovitură de stat în câteva orașe din Turcia, în special în Ankara și Isanbul. Cei care au stat în spatele acestei lovituri de stat, după toate indicațiile, ar fi din grupul lui Fethullah Gülen, care locuiește acum în Statele Unite. Această viziune este împărțită de toate grupurile politice din Parlamentul Republicii Turce. De la început, comandatul suprem al Turciei a depus rezistență împotriva acetei lovituri de stat, doar câteva grupări ai forțelor aeriene, jandarmerii, au făcut parte la această conspirație violentă.”
În urma tentativei de stat, au fost arestate 6138 de persoane din forțele de securitate turce, 755 de procurori și judecători, dar și 650 de persoane civile. 1500 de funcționari publici au statut de bănuit la momentul actual. Bilanțul victimelor este unul tragic: audecedat 60 de polițiști, 3 soldați și 145 de civili, iar în total 1491 de oameni au fost răniți, 1001 dintre aceștia fiind reprezentanți ai forțelor militare, iar 390, populație pașnică.
Diplomatul a declarat că „nu ar trebui să existe nicio îngrijorare” referitor la situația cetățenilor moldoveni din Turcia, deoarece acțiunile violente au fost îndreptate împotriva autorităților, nu a turiștilor, dar a precizat că decizia turiștilor de a merge acolo le aparține. Totodată, ambasadorul a subliniat că „măsurile de securitate au fost întărite, toate stațiunile turistice, inclusiv hotelele, se află sub controlul camerelor de supravegehere. În mod special, aeroportul din Antalya se află sub control special. În zonele turistice maritime nu au fost careva ciocniri violente”.
Anual, circa 135 de mii de turiști moldoveni vizitează Turcia, dar date exacte despre numărul celor care se află la moment la odihnă nu sunt, a declarat ambasadorul. După evenimentele din 15 iulie în Turcia au fost create unități speciale pentru cetățenii străini, unde cei din urmă pot solicita ajutor. Cetățenii R. Moldova se pot adresa pentru informații sau pot solicita ajutor la Consultatele onorifice ale Moldovei în Antalya, Marmaris și Izmir.
Potrivit site-ului Mediafax, Turcia a dispus suspendarea aplicării prevederilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, în cadrul măsurilor care decurg din proclamarea stării de urgenţă.