Principală  —  Ştiri  —  Social   —   5.000 de oameni din raionul…

5.000 de oameni din raionul Hânceşti beneficiază de energie regenerabilă

Opt sate din raionul Hânceşti şi-au conectat şcolile, grădiniţele, primăriile la sisteme de încălzire pe biomasă, înlocuind astfel încălzirea cu gaze sau cărbune. Două dintre aceste comunităţi au reuşit să-şi racordeze toate instituţiile publice la energia verde. Schimbarea a fost posibilă datorită asistenţei Uniunii Europene, realizate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

12 instituţii publice din raionul Hânceşti sunt încălzite cu energie din biomasă, iar două au acces la apă caldă de la energia solară. În total, 5.600 oameni din 8 sate (Cărpineni, Crasnoarmeiscoe, Cotul Morii, Dancu, Drăguşenii Noi, Logăneşti, Boghiceni, Obileni) au acces la energie regenerabilă, produsă local, datorită suportului acordat de Uniunea Europeană. Investiţiile Proiectului Energie şi Biomasă în raionul Hânceşti sunt de 560.742 Euro, fonduri europene, comunităţile contribuind la rândul lor cu 153.820 Euro în total. „Participarea la Proiectul Energie și Biomasă ne favorizează dublu.

Şcoala şi grădiniţa din Cotul Morii, construite din temelie după inundaţiile din 2010, au fost racordate la sistem de încălzire pe biomasă. Peste 250 de copii şi personal didactic îşi petrec zilele în încăperi încălzite cu biocombustibil produs local. „Trăiesc un sentiment de mândrie că utilizăm energia curată, produsă în ţara noastră şi că banii pe care îi plătim pentru biocombustibil rămân acasă. În plus, avem siguranţa livrării agentului termic. Avem autonomie energetică locală”, spune primara satului Cotul Morii, Lucia Guştiuc.

Cotul Morii este una din cele opt comunităţi rurale din raionul Hânceşti ce şi-au conectat şcolile şi grădiniţele la centrale termice pe bioenergie.

Raionul Hânceşti este unul din cele 33 de raioane beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă. 209 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, spitale din toată ţara au înlocuit încălzirea cu gaze şi cărbune pe cea cu biomasă, contribuind astfel la dezvoltarea economică locală, sporirea securităţii energetice a ţării şi la protecţia mediului ambiant.

Amintim că, în anul 2015, ZdG a scris un articol despre satul Cotul Morii  – satul vechi vs satul nou: „Un sat parcă suspendat de timp, cu case abandonate şi dărâmate şi o linişte adâncă, rătăcită prin vegetaţia, lăsată să crească în sălbăticie. Anume aşa am găsit Cotul Morii, satul care, acum cinci ani, în 2010, a fost inundat de apele râului Prut şi scos de pe harta R. Moldova, fiind declarat drept un sat inexistent – un sat fantomă… Satul Cotul Morii renovat îşi reliefează, din depărtare, şirul de case cu pereţii maro şi acoperuşirile roşii, din ţiglă metalică. Chiar dacă au trecut mai bine de patru ani, de când oamenii s-au mutat în noile locuinţe, totuşi, puţine curţi sunt împrejmuite cu garduri, iar unele case par părăsite”.

Citiți mai mult aici:  „Satul fantomă” Bântuit de vânturi, grindină şi apă