Principală  —  IMPORTANTE   —   285 de angajați ai Air…

285 de angajați ai Air Moldova au lansat o petiție și îi cer președintei Sandu să intervină: „În caz contrar, în mai puțin de câteva zile, compania va intra în faliment”

Sursa foto: Air Moldova

285 de angajați ai companiei private „Air Moldova” au lansat o petiție online prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la „situația critică în care se află compania aeriană” și îi cer președintei Maia Sandu să intervină „pentru a salva Air Moldova de la faliment”. Până la publicarea acestui articol, cererea a fost semnată de 570 de persoane.

„În caz contrar, în mai puțin de câteva zile, compania va intra în faliment, iar noi 285 de specialiști ai aviației civile vom pierde locurile noastre de muncă, peste 70 de mii de pasageri vor pierde biletele procurate iar bugetul de stat va pierde unul dintre cei mai mari contribuabili”, se arată în petiție.

Iana Zidu, una dintre angajații „Air Moldova”, a confirmat pentru Ziarul de Gardă că angajații companiei aeriene au lansat petiția.

„Eu confirm că am și semnat această petiție împreună cu colegii mei”, a declarat Iana Zidu.

În petiție se menționează faptul că în prezent compania „Air Moldova” se află în incapacitatea de a achita:

  • salariile angajaților pentru lunile februarie, martie și aprilie;
  • serviciile Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”;
  • deservirea aeronavelor contractate;         
  • alimentarea cu combustibil a aeronavelor;  
  • achitarea datoriilor față de toți prestatorii de servicii.

„Toate cele enumerate duc la anularea zborurilor în masă și incapacitatea companiei de a-și onora obligațiunile față de pasageri, parteneri și angajați. Reieșind din cele menționate, rugăm implicarea dumneavoastră pentru a salva compania aeriană „Air Moldova” de la faliment, prin următoarele acțiuni:  

  1. Deblocarea parțială a depozitului  impus de bancă, pentru a putea achita deservirea aeronavelor, fapt care ar opri anularea zborurilor în masă;
  2. Deblocarea de către organele de stat a activelor companiei, care pot fi utilizate pentru acoperirea datoriilor companiei;
  3. Deblocarea capitalului social al Air Moldova, care ar permite atragerea investitorilor.  

Prin intermediul acestei petiții, noi, cei 285 de angajați ai Air Moldova, membrii familiilor noastre, colegii din domeniul aviației civile și pasagerii companiei, urmărim scopuri comune: zboruri sigure, în favoarea cetățenilor R. Moldova, locuri de muncă pentru specialiștii aviației civile a țării, impozite considerabile pentru bugetul statului. Vrem să ne continuăm activitatea, aici, acasă, în condiții mai bune, într-o țară mai bună”, se mai arată în petiție.

Pentru ziua de joi, 20 aprilie, sunt anulate alte patru zboruri operate de Air Moldova. Astfel, potrivit orarului online al curselor operate de companie, au fost anulate două zboruri din Georgia și Turcia: Tbilisi – Chișinău de la ora 03:50 și Istanbul – Chișinău de la 16:50. De asemenea, au fost anulate două zboruri din R. Moldova spre Irlanda și Turcia. Este vorba despre cursa Chișinău – Istanbul de la ora 12:50 și cursa Chișinău – Dublin de la 20:20.

În martie și aprilie la fel au fost anulate mai multe zboruri operate de Air Moldova. Anterior, reprezentanții companiei aeriene au susținut că se confruntă cu „dificultăți operaționale, motivul fiind deficiența de flotă”.

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat săptămâna trecută că monitorizează îndeaproape situația curentă a operatorului aerian.