Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul șef al „Apă Canal”,…

Fostul șef al „Apă Canal”, tot el, socrul unui deputat „transfug”, a fost achitat într-un dosar penal pentru abuz de putere

Constantin Becciev, unul din puținii dintre actualii sau foștii funcționari care au reușit să-și demonstreze nevinovăția într-un dosar de corupție în ultimii ani.

Constantin Becciev, fostul director al SA Apă Canal, a fost achitat într-un dosar penal în care a fost învinuit de abuz de putere. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, vineri, în jurul orei 14.00.  Conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, dosarul s-a aflat în gestiunea judecătorului Ion Morozan. 

Conform acelorași informații, sentința în acest dosar urma să fie pronunțată la 10 aprilie, dar, „reieșind din necesitate instanței de a studia materialele cauzei în corelație cu argumentele invocate de către participanți se anunță întrerupere în examinarea cauzei, și se fixează pronunțarea sentinței pentru data de 11.05.18 ora 14.00”.

Examinare dosarului lui Constantin Becciev

Examinarea dosarului lui Constantin Becciev a început în luna martie 2017. Întâmplător sau nu, tot în luna martie 2017, deputatul PLDM Angel Agache, care este ginerele lui Becciev (fiind căsătorit cu fiica acestuia), împreună cu alți cinci colegi, au fost excluși din PLDM și au anunțat că aderă la Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc.

Citiți și: (doc, foto) Averea deputatului PLDM exclus din fracțiune

Sentința în dosarul lui Becciev a fost pronunțată după 23 de ședințe de judecată. Anastasia Mihălceanu, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție ne-a anunțat că, pe lângă Becciev, au fost achitate și celelalte două persoane vizate în dosar. Mihălceanu a menționat că după ce va fi pronunțată sentința motivată, procurorii vor decide dacă o vor ataca sau nu la Curtea de Apel Chișinău. 

Constantin Becciev a fost învinuit de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, el favoriza firme administrate de fiica sa, de la care cumpăra bunuri la prețuri majorate.  Într-un caz, acesta a procurat țevi de la o firmă administrată de fiica sa. Un raport al ANRE stabilea totodată că întreprinderea ar fi procurat un automobil de model Volkswagen Touareg cu 650 de mii de lei, un aparat de cafea în valoare de 80 de mii de lei, o tumbă pentru televizor de 30 de mii de lei, o masă de conferințe de 150 de mii de lei, dar și un televizor cu prețul de 50 de mii de lei. Astfel, bugetul întreprinderii ar fi fost prejudiciat cu peste două milioane de lei.

Constantin Becciev a fost demis de la Apă Canal în luna septembrie 2016, pe motiv că ar fi gestionat defectuos activitatea întreprinderii. Veronica Herța, care era șefa Direcției Finanțe din cadrul Primăriei, a scos la iveală faptul că funcționarul și-a cumpărat mobilier de lux în birou, o mașină scumpă și făcea achiziții de utilaje pentru „Apă-Canal” printr-un intermediar la prețuri de cel puțin două ori mai mari decât o făcea direct, acum câțiva ani, de la producător.

Citiți și: Apă-Canal cumpără mașini de 650 de mii de lei și semnează contracte cu firme fondate de fiica directorului

La câteva zile de la anunțul privind demisia lui Constantin Becciev, Veronica Herța, șefa Direcției Finanțe, a fost numită în calitate de director interimar al întreprinderii „Apă-Canal”. Aceasta este și astăzi șefa întreprinderii municipale. Constantin Becciev, în februarie 2017, a obținut o hotărâre judecătorească prin care urma să fie restabilit în funcție. În ziua în care acesta s-a prezentat la întreprindere cu decizia judecătorească, procurorii au cerut suspendare acestuia din funcție, finalizând urmărirea penală inițiată pe numele său.