Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șefa Comisiei juridice, numiri și…

Șefa Comisiei juridice, numiri și imunități despre „omisiunile” din concursul pentru șefia CNA

La 12 decembrie, cei patru candidați la funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA) vor susține etapa interviului în fața Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului. Pretendenții au fost scutiți la etapa dosarelor de a prezenta o strategie de dezvoltare a instituției la șefia căreia aspiră, iar proba scrisă a fost eliminată prin votul deputaților care fac parte din Comisie. Respectiv, mâine, în cadrul unei ședințe deschise publicului vor fi audiați Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), Igor Carlașuc, șeful Direcției generale asigurare operativă din cadrul instituției și profesorii universitari, Sava Maimescu, de la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și Veaceslav Guțan, conferențiar universitar în cadrul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”.

Raisa Apolschi, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, a declarat că în dosarele de participare nu s-a solicitat candidaților la șefia CNA prezentarea unei strategii de dezvoltare a instituției și că aceste aspecte vor fi discutate doar mâine, în cadrul interviurilor.

„Din timp nu este obligatoriu. Niciodată nu s-a făcut așa. Deci, mâine la interviu dumnealor își vor expune conceptul, viziunea. Aceasta este o parte a interviului”, a declarat Raisa Apolschii, precizând că interviurile urmează a avea loc într-o ședință deschisă.

Întrebată despre faptul că a fost eliminată din concurs proba scrisă, Raisa Apolschii a declarat că decizia aparține membrilor Comisiei parlamentare, care au optat prin vot în favoarea omiterii etapei respective și desfășurarea doar a interviului.

Cât despre faptul că CV-urile candidaților la șefia Centrului Național Anticorupție nu au fost publicate până la acest moment pe pagina Parlamentului, președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a argumentat că aceste acte au fost repartizate deputaților.

„Au fost repartizate deputaților. Nu s-a făcut nimic, s-a discutat pe marginea acestor CV-uri. Nu se practică, nu știu, pentru că sunt și niște date personale”, a explicat Raisa Apolschii, care a declarat că nu a văzut până acum alte comisii parlamentare să publice date despre candidații la funcții publice. „Nu știu. Nu a fost un secret. Tot pachetul de documente a fost prezentat deputaților. S-a discutat în prezența presei”, a punctat deputata PDM.

Inițial, în concursul pentru șefia CNA s-au înscris șase persoane, toți bărbați. Dosarul juristului Adrian Moroi și cel al fostului șef al Direcției transport aerian din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Valentin Dogotari, au fost însă respinse, pentru că cei doi nu au întrunit condițiile legale. La 12 decembrie, cei patru pretendenți acceptați vor susține proba interviului, după care, peste două zile, ar urma să fie ales câștigătorul concursului.

Deputatul PLDM Tudor Deliu a declarat anterior că procedura de numire în funcția de director al CNA „a fost diminuată la maxim”,  iar „regulamentul cu privire la selectarea candidatului la funcția de director al CNA este rușinos și lamentabil”.

Vedeți aici  CV-urile pretendenților la funcția de director al CNA

Citiți și

CNA – fabrică de lux şi milionari pe banii rudelor

CNA – fabrică de lux şi milionari pe banii rudelor (II)