Kulminski: „Ambasadorul R. Moldova în Austria trebuie rechemat”. Reacția lui Osipov

Consilierul premierului pe politică externă, Vladislav Kulminski, îl acuză pe Victor Osipov, fost viceprim-ministru pentru reintegrare, că ar fi fost implicat în scheme de contrabandă cu țigări și sugerează că acesta ar trebui să fie rechemat din funcția de ambasador al R. Moldova în Austria și Slovacia. În replică, diplomatul susține că acestea sunt „însinuări aberante”, dar menționează că a „luat act” și „în continuare, ţine de decidenţi să aplice procedurile de rechemare corespunzătoare”.

„În 2014, prin regiunea transnistreană au trecut 10 miliarde de țigări. În 2015, după doar două săptămâni după ce Ucraina a interzis exportul țigărilor prin Transnistria, Șor, prin mai mulți deputați din parlament, a introdus modificările în legislație, care au deschis exportul ilegal al țigărilor prin magazinele duty-free aflate pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuală cu țigări ajungea la aproximativ 5 milliarde de unități per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un milliard de țigări au trecut prin această schemă, creată și controlată de autoritățile Republicii Moldova”, a scris consilierul Vladislav Kulminski pe pagina sa de Facebook.

În context, acesta propune câțiva pași pentru a „opri fluxurile de contrabandă”, printre care menționează că „ambasadorul R. Moldova în Austria și OSCE, care a jucat un rol important în acest proces, trebuie să fie rechemat, să nu fie permis să mai exercite această funcție”.

La rândul său, Osipov respinge acuzațiile, calificându-le drept „insinuări aberante” și acuză noua putere că își dorește să promoveze „oamenii săi” în diverse funcţii, inclusiv în sistemul diplomatic.

„Am primit astăzi un mesaj cvasi-oficial vizând Ambasada din Austria, acreditată şi în Slovacia, pe lângă OSCE, Oficiul ONU şi Organizaţiile Internaţionale de la Viena. Am luat act de el, după cum e şi normal. În continuare, ţine de decidenţi să aplice procedurile de rechemare corespunzătoare. Între timp, voi continua să-mi îndeplinesc obligaţiunile. (…) Resping cu fermitate insinuările aberante, fabricate ca să facă valuri în presă şi presiuni inutile”, a comentat diplomatul.

Victor Osipov a fost numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Austria, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lîngă OSCE şi Reprezentant pe lângă Biroul Naţiunilor Unite de la Viena în 2017. Anterior, acesta a fost vicepremier pentru reintegrare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “Contrabanda cu țigări a fost ghidată și controlată de către autoritățile moldovenești.’ Ca si cum cineva indoia de asta… Shorik si Plaha luau kopeici frumoase de la asta.
    “noua putere că își dorește să promoveze „oamenii săi” în diverse funcţii, inclusiv în sistemul diplomatic.” Pai altacumva, cum … ca sa poti controla treaba in tara? Matura noua matura pe nou … asa e peste tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *