CV-ul și averea noii vicepreședinte a Parlamentului

Monica Babuc, fosta ministră a Educației, actuală deputată în Parlamentul R. Moldova, a fost numită, la propunerea Partidului Democrat, vicepreședintă a Legislativului. Candidatura ei a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședință. 

Astfel, Monica Babuc este ce de-al patrulea vicepreședinte al Parlamentului. Aceasta va ocupa un fotoliu în prezidiul Parlamentului alături de ceilalți trei vicepreședinți: Ion Ceban (PSRM), Alexandru Slusari (PPDA) și Mihai Popșoi (PAS).

CV-ul Monicăi Babuc:

Studii: Superioare

1981-1986 – studentă la facultatea Istorie a Universităţii de Stat din Chişinău 
1986-1989 – aspirantă la Universitatea de Stat “Mihail Lomonosov” din Moscova

Titluri didactice şi ştiinţifice:

1989-1990 Lector la catedra Istorie politică a Universităţii de Stat din Moldova

Experienţa profesională:

1990-2001 Funcţionar în Aparatul Parlamentului Republicii Moldova, consultant în Comisia pentru cultură, ştiinţă, învăţământ şi mijloace de informare în masă

2001-2005 Şef serviciu personal  la Filiala „Chişinău” a Băncii de Economii a Moldovei

2005-2010 Consilier al Vicepreşedintelui Parlamentului Republicii Moldova

2011-2013 Şef cabinet Prim-vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova

2013  Consilier al Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, şef Serviciu informare a Parlamentului Republicii Moldova

31.05.2013 Ministru al Culturii, Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 656-VII din 31 mai 2013

Babuc a făcut parte din două partide. La alegerile parlamentare din anii 2005 și 2009 a candidat pe lista Partidului Popular Creştin Democrat. În anul 2010 trece la PDM, partid în care se regăsește și astăzi. Din anul 2013 deține funcția de ministră a Culturii, fiind propusă de către PDM. Potrivit profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”,Monica Babauc a ocupat și fotoliul de deputat după alegerile din 2014, doar că a renunțat la funcție în favoarea fotoliului de ministru.

În anul 2015, membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI) au stabilit printr-un act de constatare că ministra nu își declarase cota-parte din apartamentul deţinut în proprietate din 1995 şi automobilul Crysler 300M. Atunci demnitara nu a indicat și câteva conturi bancare, dar și cotele-părţi deţinute în capitalul social al unor societăţi comerciale. Membrii CNI au clasat însă cauza, argumentând că abaterile nu au fost intenționate.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anii 2017 și 2018, Babuc a declarat salariul său în calitate de ministră de peste 478 de mii de lei și salariul soțului său de peste 365 mii de lei, el fiind angajat la S.A „Moldtelecom”. Familia Babuc deține un apartament de 37.1 m.p.,  1/3 dintr-un apartament de 79.3 m.p. și un autoturism Crysler fabricat în 1999. În declarație este indicat și faptul că familia Monicăi Babuc deține o cotă de participare de 15% la firma  „Bazis-D” S.R.L.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *