Comisia de la Veneția NU recomandă schimbarea sistemului electoral

Comisia de la Veneția a publicat astăzi, 19 iunie, avizul privind modificarea sistemului electoral. Potrivit acestuia, Comisia atenționează că anumite schimbări ale sistemului electoral ar putea agrava situația din R. Moldova.

„În condițiile actuale din R. Moldova, proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral  este inoportun, pentru că acesta ar spori riscul ca majoritatea candidațlor independenți să fie influențați de oamenii de afaceri sau de alți actori care urmăresc interesele proprii. De asemenea, responsabilitatea oferită Comisiei Electorale Centrale de a stabili componența circumscripților se bazează pe criterii vagi și poate influența activitatea CEC”, atenționează membrii Comisiei.

Deși au declarat că vor ține cont de avizul Comisiei de la Veneția, în  ultimele câteva zile, Vlad Plahotniuc, Andrian Candu, dar și Igor Dodon au dat de înțeles că indiferent de avizul Comisiei, totuși, nu vor renunța de la intenția de schimbare a sistemului electoral.

„Se insistă că ar urma să fie primit un aviz. De fapt, ar urma o serie de recomandări. Aș vrea să fie foarte clară poziția PD față de această analiză – noi o vom analiza cu tot interesul, ne dorim să avem această expertiză. Imediat ce primim expertiza, o vom analiza și vom face în proiect toate schimbările necesare. Faptul că opoziția neparlamentară și un număr foarte mic de ONG-uri luptă împotriva alegerii directe a deputaților e regretabil. Respectăm dreptul lor de a se manifesta așa cum vor, însă nu putem accepta ca aceste grupuri să ia în captivitate termenul de „societate civilă”. E regretabil că opoziția neparlamentară nu are curaj să iasă în fața oamenilor și se ascunde după ONG-uri. Noi vom merge mai departe cu cetățenii în acest demers de schimbare a sistemului electoral”, a spus Plahotniuc în cadrul conferinței de presă din săptămâna trecută.

Câteva ore mai târziu, și președintele R. Moldova, Igor Dodon, a susținut o conferință de presă în care aproape că l-a citat pe Candu, vorbind despre schimbarea sistemului electoral. „Dacă vor fi propuneri ce pot fi luate în calcul pentru îmbunătățirea proiectului, ele vor fi luate în calcul, dar categoric nu poate fi vorba de un aviz pozitiv sau negativ”, a spus Dodon. Asta deși, pe 5 mai, curent, când proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral a fost votat în primă lectură, Dodon spunea că „dacă va fi aviz pozitiv, atunci va fi implementat votul mixt, dacă va fi aviz negativ – va rămâne sistemul actual”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. timofei

    nu recomanda in conditiile in care nu este consens politic, i dau asemenea declaratie rezervata pentru ca totusi se vede ca opozitia este contra
    insa, toate sondajele arata ca cetatenii doresc aceasta schimbare, iar consensul politic s-a demonstrat prin cele 74 de voturi pro in prima lectura!

  2. ivancelgroaznic

    Nu parlamentu in mazhoritate sau minoritate hotarashte ce vrea omul de rind, cetateanu tsari. este o alta hotsie shi manevra de la oligarhi , daka ei vor hotari ce sistem de votare va fi. referendum pe tema de vot, shi numa referendum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *